Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2016 15:19:00

Chceme zapojit sociální firmy a rozšířit uplatnění učňů

Chceme zapojit sociální firmy a rozšířit uplatnění učňů

Radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková navštívila ve čtvrtek společně s předsedou výboru pro vzdělávání Patrikem Nacherem tři pražské gastronomické školy.

 V souvislosti s nedávnou kauzou kolem stravování v průběhu zasedání zastupitelstva oba politici ujistili ředitelky škol, že stojí o jejich maximální zapojení na praxích ve spolupráci s magistrátem, a to včetně zajištění stravy pro pražské zastupitele.

Radní Irena Ropková navštívila společně s předsedou výboru Patrikem Nacherem postupně Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště, v Čakovicích, Střední odborné učiliště gastronomie a podnikání v Praze 9 a rovněž Střední odborné učiliště gastronomie U Krbu v Praze 10.

„V rámci jednoho dne jsme chtěli na vlastní oči zkontrolovat, jakým způsobem probíhá výuka na těchto školách zřizovaných hlavním městem a zejména v souvislosti s nedávnou nešťastnou kauzou ohledně stravování na pražském magistrátu vyvrátit spekulace o tom, že se s učilištěm v Čakovicích nepočítá,“ vysvětluje radní.

Na učilišti v pražských Čakovicích přijali oba politici pozvání k obědu, který připravili a servírovali v rámci praktické výuky žáci školy. „Všechna podávaná jídla byla velmi chutná. Myslím, že celé nedorozumění pramení spíše z toho, že jsme v minulosti mohli z široké nabídky školy vybrat pouze jedno jídlo, které se následně podávalo na zastupitelstvu. Logicky jsme se tak nemohli zavděčit všem,“ uvedl předseda výboru Nacher s tím, že nabídka jídel by se měla napříště rozšířit i o lehčí a případně dietní stravu. „O to, aby nám v průběhu náročných jednání vařili učni z Čakovic, i nadále stojíme.“

Změny se mohou týkat i dalších provozoven

Radní Ropková vidí problém i v zázemí, které učňům nabízí pražský magistrát. „Jestliže chceme, aby praktická výuka probíhala i v průběhu zastupitelstva, je nutné zajistit žákům dostatečné technologické i materiální zázemí. Ředitelka učiliště v Čakovicích nám vysvětlila, že dosavadní stísněné a nedostatečně vybavené prostory zastupitelského bufetu značně omezují možnosti nabídky jídel. Budu proto jednat s ředitelkou magistrátu Děvěrovou o případných úpravách,“ uvedla.

Změny se přitom mohou týkat i dalších provozoven v budovách pražského magistrátu. „Chceme zapojit sociální firmy a rozšířit uplatnění učňů i na další restaurační místa v prostorách radnice na Mariánském náměstí i v Jungmannově ulici, které jsou doposud provozovány za nepříliš výhodných podmínek soukromými subjekty,“ říká předseda výboru Nacher. S tím radní Ropková jednoznačně souhlasí. „Už v průběhu zmiňovaného jednání pražského zastupitelstva jsem uvedla, že bychom místo kritiky naopak měli učně všestranně podporovat, protože zkrátka nikdo učený z nebe nespadl,“ dodává.

Návštěva byla současně vhodnou příležitostí k připomenutí úspěchů těchto tří pražských gastronomických škol. „Tyto školy mají jednoznačně dobré výsledky. Dlouhodobě excelují v odborných soutěžích, učni dostávají možnost spolupracovat se špičkovými kuchaři a s celou řadou sociálních partnerů. Důkazem prestiže těchto škol jsou stěny plné diplomů, ocenění a čestných uznání. Na naše gastronomické školy tak můžeme být po právu pyšní,“ dodává Ropková.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama