Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2023 12:09:00

I někteří ministři sdílejí falešné profily, takže se podílejí na šíření dezinfor

I někteří ministři sdílejí falešné profily, takže se podílejí na šíření dezinfor

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 8. února 2023 k novele zákona o elektronických komunikacích a vládnímu boji s dezinformacemi

 Vážená vládo, dámy a pánové, já budu mít dva body. Neříkám, že to budu mít na dvakrát pět minut.

První je vlastně návrh změny programu, aby ta dvě druhá čtení, to znamená tisk 288 a 346, novela zákona o ochraně zaměstnanců a potom novela zákona o elektronických komunikacích, bych navrhl změnit, abychom je předřadili, aby dneska začaly, aby to bylo před těmi třemi třetími čteními. Je to z toho důvodu, že třeba ta novela zákona o elektronických komunikacích, která je ve druhém čtení, kde já jsem zpravodaj, která původně byla navrhována vládou v devadesátce, tak abychom se tady shodli na zkrácení lhůt.

Teď tam je, pokud dobře počítám, nějakých sedm pozměňovacích návrhů a opravdu by bylo dobré, abychom to projednali. Protože samotná vláda chtěla zkrátit ty lhůty. Dneska už je 8. února, to znamená, že dneska už jsme v zásadě v těch termínech bez zkrácení lhůt tímto tempem. Když se dneska podívám na ten program, jaký tam je, ta třetí čtení, tak se obávám, že na to opět nedojde. To znamená, že navrhuji předřadit obě dvě ta druhá čtení dneska jako první a druhý bod. To znamená, tak trošičku jiný návrh než to, co tady před chvílí sděloval Marek Výborný.

Tak, můžeme to takhle vzít. Ano, já bych to navrhl. Já jsem nevěděl, že Marek Výborný s tímhle návrhem přijde, že to chce dát před ta první čtení. Já jsem to chtěl dát dneska před to třetí čtení, protože...

Děkuji. Takže to byl první návrh. Pokud vím, tak všichni zájemci, kteří chtěli načíst pozměňovací návrhy v tom druhém čtení, tak už tak učinili. Všichni jste mi to hlásili a podobně. No a teď mám ten druhý návrh, který krátce odůvodním. Je to stále dokola. Teď využiji, že je tady pan ministr vnitra. Je to informace vlády o svém boji s dezinformacemi a hrozba nastupující cenzury. Trochu jsem to obměnil, aby se to nejmenovalo stejně jako jsem to nazval včera, abyste proti tomu neprotestovali, ale ten obsah je stále stejný. Je to o tom, že my jako opozice legitimně chceme vědět, co se děje na Ministerstvo vnitra v té skupině KRIT, co se děje ve vztahu k dezinformacím a boji proti nim, jaké jsou plány. Nikdo s námi o tom nediskutuje.

Jak se ukazuje v tom veřejném prostoru, tak dochází k informacím, které můžete vy sami nazvat, že jsou dezinformace, že se mají podporovat vybraná média nebo vybrané neziskové organizace. Já jsem tady včera citoval - teď to znovu dělat nebudu - že i někteří ministři vlády sdílejí nebo retweetují falešné profily, takže se sami podílejí na šíření dezinformací.

Takže mě by zajímalo, jak konzistentně se vláda na tyhlety věci a tyhlety aktivity dívá. Jestli to potom nebude tak, že se budou pronásledovat jenom ty dezinformace, které směřují jako nepříjemné informace proti vládě, ale ty, co jsou v její prospěch, se řešit nebudou. Pro pana ministra vnitra, protože tady včera nebyl, tak to bylo sdílení od pana ministra Ivana Bartoše, který sdílel falešné profily, aby tím potvrdil nějaký svůj úhel pohledu.

Takže mně nepřijde na tom nic tajného, jestli se má skutečně bojovat proti skutečným dezinformacím - a to si myslím, že tady každý rozumný podpoří - tak ale je potřeba o těch věcech se bavit. Je potřeba vědět, jakým způsobem tak budete činit, jestli skutečně chystáte změnu zákona. Protože jsem si přečetl od vládního zmocněnce, že je potřeba změnit zákon, protože dnešní paragrafy na to nemyslí. To jsou přece všechno důležité věci, které patří tady jsem do Poslanecké sněmovny. Protože my pak si s tou vaničkou vylijeme i dítě.

Vy víte, že my jsme se tady o dezinformacích bavili u covidu. Vy víte, že mně se nelíbilo, že tady byl nějaký seznam "dezinformátorů" na webu Ministerstva zdravotnictví. A to jsem byl koaliční poslanec, takže nemůžete říct, že bych sem s tím přišel zničehonic teď. Takže to byl covid, válka na Ukrajině, teď to může být energetická krize. Ty důvody, proč bojovat proti "dezinformacím", se najdou vždycky.

Tak já vás poprosím, abychom tenhle bod jako informační bod vlády zařadili. Dneska už se to nevejde. Já zase jsem vstřícnost sama, že bych to zařadil v pátek na pevnou dobu ve 13.00. To znamená, je možno se na to připravit a v zásadě už to nebude nic blokovat. To znamená, ten bod, jak jsem ho nazval, pane místopředsedo, na pevnou hodinu v pátek 13.00.

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama