Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2022 23:15:00

Málokdy se stane, aby vláda dala iniciativě opozice souhlasné stanovisko

Málokdy se stane, aby vláda dala iniciativě opozice souhlasné stanovisko

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k povinnosti soudů informovat mimosoudní orgány

 Dámy a pánové,

já bych měl na předřazení bodu jeden bod a to je sněmovní tisk 48, pořadové číslo 56 - Změna občanského soudního řádu. Když se zamyslíte nad tím, jaké parametry by měly mít zákony, které tady předkládáme, tak za mě tam vidím minimálně dva. Za prvé nějakou potřebnost, aktuálnost, akutnost. Za druhé tomu určitě pomůže to, že vláda na ten poslanecký návrh dala kladné stanovisko. To je právě toto. Jsem za to rád. Je to pozměňovací návrh můj a mých kolegů a současná vláda k tomu dala souhlasné stanovisko. To bych tady chtěl podtrhnout. Já jsem to projednával i s Karlem Haasem, s kterým jsem tady řešil celou řadu jiných změn při ochraně spotřebitele a respektuji jeho názor a pokud vím, tak i on s tímhle souhlasí.

Ten parametr aktuálnosti a akutnosti je v tom, co se v současné době děje. Děje se to, že vzrůstající ceny energie, vzrůstající hrozby různých energošmejdů, kteří zneužívají nějaké svízelné situace spotřebitelů, způsobují to, že když se zeptáte na ERÚ - ale to samé se týká ČTÚ, to samé se týká finančního arbitra - tak roste počet sporů, roste počet mimosoudních sporů, roste počet lidí, kteří se obracejí na mimosoudní orgány.

My jsme na podvýboru pro ochranu spotřebitele měli radní z Energetického regulačního úřadu, která říkala, že už v této chvíli je oproti loňskému roku trojnásobný počet vedení sporů před ERÚ, před Energetickým regulačním úřadem. Co řeší tenhle pozměňovací návrh, je velmi jednoduché. On řeší to, že v momentě, kdy člověk, spotřebitel, se obrátí na mimosoudní orgán, vyhraje a poté ta instituce se logicky odvolá, to znamená jde to klasicky k soudu - protože ona chce využít všech právních možností, které má, aby ti manažeři těch bank, pojišťoven, energetických společností, operátorů a podobně, aby jednali s péčí řádného hospodáře - tak to potom skončí u soudu.

A problém je, že ten soud poté nemusí, může ale nemusí, informovat ten mimosoudní orgán o tom, že probíhá ten soud. A v takovém případě, když neinformuje, tak ten klient, který se původně obrátil tu na ERÚ, tu na ČTÚ, tu na finančního arbitra, tak je před tím soudem sám, protože žalován je ten spotřebitel, nikoliv ta instituce, která předtím rozhodla. Takže pozměňovací návrh, který tady je, to je ten sněmovní tisk 48, na který, jak jsem řekl, vláda dala souhlasné stanovisko, řeší to, že soudy budou informovat ten mimosoudní orgán, že probíhá soudní spor.

A ten mimosoudní orgán pak bude mít tudíž možnost před tím soudem obhájit svoje vlastní stanovisko, aby ten klient, ten spotřebitel, v tom nezůstal sám. Protože ta pozice je potom nevyvážená. Spotřebitelé se obracejí na mimosoudní orgán, jak vyplývá z toho názvu, aby šli mimo soud, aby někdo rozhodl rychle, aby to nestálo hodně peněz, aby si k tomu nemusel brát právníka. V momentě, kdy stejně skončí před soudem, tak mi přijde, že je fér, že ten mimosoudní orgán lépe obhájí svoje vlastní stanovisko. A já upozorňuji, protože to je fakt jako velmi pečlivě připravené i ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti, s legislativci, on se nestává vedlejším účastníkem toho řízení, protože on někdy nerozhoduje sto nula, ten mimosoudní orgán také někdy může rozhodnout, že v něčem vyjde vstříc tomu klientovi a v něčem nikoliv. To může být padesát na padesát. On obhájí jenom to svoje usnesení, to svoje rozhodnutí.

Kolegyně, kolegové, já vás moc prosím, bylo to tady šest měsíců nebo sedm měsíců je to tady v systému, já jsem před volbami s tím neotravoval, aby nikdo neřekl, že tady chci otevřít toto téma ochrany spotřebitele před komunálními volbami. Je po komunálních volbách, a já vás prosím, abyste předřadili, myslím si, že to může být rychlá věc, protože vzhledem k tomu, že vaše vláda - teď mluvím na koaliční poslance, na to dala souhlasné stanovisko, najděte si to klidně, kdybyste mi nevěřili. Mimochodem učinila tak vláda už 13. prosince 2021, tak dlouho tady ten návrh je. Tak vás prosím, abyste ten tisk 48, aby se předřadil. Já nevím, já jsem teď úplně pečlivě nesledoval, kdo co všechno zařadil, ale jako první bod řekněme dnešního jednání.

Případně bych se pak s předsedajícím poradil o alternacích, aby to nezapadlo jenom čistě proto, že to dneska nechceme projednávat, tak bych mohl navrhnout jako první bod třeba pátečního jednání. Ale jde mi o to, abychom ten tisk 48 skutečně projednali a právě v této době, kdy lidé jsou pod tlakem, kdy využívají více těchto institucí - a to není jenom ERÚ kvůli cenám energií, různým zálohám, které jim chodí i přesto, že mají fixaci, ale skutečně se více obracejí i na finančního arbitra, na ČTÚ, koneckonců i na ČOI, tak abychom ten tisk projednali, protože si myslím, že je nekontroverzní a může to skutečně rychle projít.

Málokdy se stane - a já za to děkuji, že by vláda dala poslanecké iniciativy z řad opozice souhlasné stanovisko. Tady to souhlasné stanovisko je, skutečně není důvod a bylo by to naschvál, kdybyste mi to nepomohli zařadit na program. Já vás o to prosím, jak jsem řekl, buď dneska jako první bod, v pátek jako první bod, nechám na ctěném panu místopředsedovi, abychom spolu nějakým způsobem našli ten čas, kdy tenhleten bod, který bychom mohli rychle projednat, a zároveň pomohli spotřebitelům, mohli zařadit a úspěšně ho projednat.

Děkuji.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama