Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2016 14:19:00

Zeměměřiči jsou žádanými odborníky, škola musí využívat propagaci

Zeměměřiči jsou žádanými odborníky, škola musí využívat propagaci

Hlavní město nebude prozatím slučovat Střední průmyslovou zeměměřickou v Praze 9 se Střední průmyslovou školou stavební Josefa Gočára v Praze 4.

 Zákonným zástupcům žáků školy to na včerejším jednání oznámili pražská radní pro oblast školství Irena Ropková a předseda výboru pro výchovu a vzdělávání Patrik Nacher. Do budoucna je podle Ropkové nutná především změna v komunikaci školy s veřejností a zastavení dramatického úbytku žáků.

Plán na sloučení obou škol a přesunutí výuky na Prahu 4 představila radní Irena Ropková společně s předsedou zastupitelského výboru pro vzdělávání Patrikem Nacherem (ANO) v květnu tohoto roku. Chystaná změna byla vedena snahou řešit neudržitelný stav související s nízkou naplněností školy, vysokými náklady na provoz prakticky prázdné budovy a současně nedostatečnými výsledky ze strany vedení školy při snaze situaci řešit.

„Po důkladném zvážení jsem se rozhodla plán prozatím odložit, a to i přesto, že si za důvody stojím a považuji jej za logické řešení, kterému se bohužel do budoucna nebude možné vyhnout, pokud by měl být zachován současný nevyhovující stav,“ uvedla radní Ropková s tím, že na provoz poloprázdné budovy vynakládá město každoročně přibližně tři miliony korun a dalšími dvěma miliony korun musí přispívat z rezerv na platy zaměstnanců, neboť příspěvek ze státního rozpočtu vzhledem k nízkému počtu žáků nedostačuje. Škola za uplynulých deset let přišla o dvě třetiny žáků.

Škola musí oslovit veřejnost

Školu nyní čeká náročný úkol zastavit úbytek žáků a oslovit širokou veřejnost s cílem popularizovat zeměměřický obor a nalákat nové zájemce o studium. „Zeměměřiči jsou žádanými odborníky na trhu práce, a to nejen ve veřejném sektoru. Je zapotřebí, aby škola více využívala možnosti propagace, více spolupracovala se základními školami a kromě toho oslovovala zájemce i na sociálních sítích a v médiích,“ uvedl předseda výboru pro vzdělávání Patrik Nacher.

Hlavní město poskytne v průběhu záchranného procesu škole maximální součinnost. „Jsme připraveni škole pomoci toto těžké období zvládnout. Pomůžeme škole nalézt vhodné nájemce, kteří zaplní prázdné prostory rozlehlé budovy, zprostředkujeme spolupráci s Institutem plánování a rozvoje a dalšími významnými městskými a státními institucemi a škole rovněž nabídneme k využití městský mobiliář pro účely propagace,“ vysvětluje radní Ropková. Podle ní by si také škola měla hlídat možnosti čerpání prostředků v grantových programech a také z prostředků strukturálních fondů Evropské unie. „Oceňuji, že vedení školy si uvědomuje, že stávající neuspokojivý stav je nutné do budoucna změnit, a že se do řešení situace chtějí zapojit i takové instituce, jako je Český úřad zeměměřický a katastrální nebo Zeměměřická komora.“ doplnila Ropková.

„Jsem rád, že jsme našli řešení této složité situaci – jak to udělat, aby se škola nemusela slučovat a stěhovat a zároveň, jak se chovat ekonomicky a hospodárně. Doufám a věřím, že to nastartuje aktivitu a motivaci všech zúčastněných jak ve škole, tak i kolem ní, aby se změnil trend zájmu studentů o tuto školu,“ uzavřel Patrik Nacher.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama