Ing. Pavel Dopita, LL.M., MBA

Zastupitel Prostějova za SPD
  • SPD
  • Prostějov
  • sport
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2020 21:52:53

SPD v Prostějově navrhuje bezdoplatkovou zónu!

SPD v Prostějově navrhuje bezdoplatkovou zónu!

Zastupitelský klub SPD v Prostějově navrhuje vyhlásit centrum města za „bezdoplatkovou zónu“ a reaguje tak na změny v centru města.

V poslední době Prostějováci citlivě vnímají změny, které se dotýkají centra města a určitých nežádoucích jevů. Přeměnu některých domů na prostředky obchodu s chudobou a vznik takzvaných vyloučených lokalit či domů. Tedy nadměrnou koncentraci sociálně slabých do jednoho místa, které má podobu ubytovny s nevyhovujícími podmínkami. V SPD dostáváme podněty ohledně situace na Újezdě, na Olomoucké, ale i dalších lokalitách. Centrum města pomáhá utvářet povědomí o tom, jak kvalitně se v něm žije. Nově si ovšem nemusíte odnášet jen pozitivní zážitky.

Co je příčinou těchto změn? Když uvážíte, že příspěvek na bydlení může u rodiny se čtyřmi a více členy dosáhnout v Prostějově částky 12.507,-Kč a další tisíce dostanou právě formou doplatku, je to především ekonomický zisk těch, kteří skupují domy, často vhodné spíše na rekonstrukci, tedy relativně levné. Do nich poté nastěhovávají sociálně slabé, za které inkasují státní peníze. Koncentrace těchto osob sebou pak přináší problémy ve formě nežádoucích jevů, jako jsou hlučnost, špína a kriminalita.

Co je příspěvek a co doplatek? Krátká definice by mohla znít, že příspěvek přispívá na krytí nákladů na bydlení rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy (v Prostějově náklady na bydlení přesahují 30% příjmů) a doplatek je dávka pomoci v hmotné nouzi, jenž společně s příjmy občana a právě příspěvkem na bydlení, pomáhá hradit odůvodněné náklady na toto bydlení. Vychází se přitom z existenčního a životního minima.

Řešením může být vyhlášení „bezdoplatkové zóny“, ke kterému již sáhlo v České republice 88 obcí a měst. Tu je možné vyhlásit v lokalitách, kde dochází k narušení veřejného pořádku a kde je ohrožení nežádoucími jevy. Zde pak noví žadatelé doplatek na bydlení nedostanou. Nárok na doplatek také nevznikne, pokud se byt nebo ubytovací zařízení nachází v oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů stanovených obecnou vyhláškou.

Změnu uvažuje v budoucnu zavést ministerstvo práce a sociálních věcí, kdy od roku 2021 navrhuje zrušit obě sociální dávky na bydlení, tedy příspěvek i doplatek. Nově chce zavést přídavek na bydlení, na který již ale nedosáhne deset tisíc současných domácností, závislých na dávkách na bydlení. Týká se to ze dvou třetin ubytoven. Současně mají být stanovena pravidla, která budou nutnou podmínkou pro získání přídavku. Za nejdůležitější považuji, že se bude jednat o kvalitní bydlení a uchazeč musí buďto pracovat, nebo pokud je na úřadu práce, tak se vzdělávat, aby zaměstnání získal, a musí mít vztah k obci.

Do doby systémového řešení je ale nutné řešit celou situaci již nyní. Samozřejmě si uvědomujeme, že vyhlášení „bezdoplatkové zóny“ na jednom místě povede k tomu, že jiná se stanou „odkladištěm chudých". Žádný postup není za této situace optimální. Přesto za zastupitelský klub SPD navrhujeme vyhlásit centrum města za „bezdoplatkovou zónu“. To zamezí dalšímu přílivu sociálně slabých. Na toto opatření ale musí navazovat další, která budeme za SPD na zastupitelstvu města prosazovat.

Ing. Pavel Dopita, LL.M., MBA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama