Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2015 22:31:00

Pozor na rakovinu kůže

Pozor na rakovinu kůže

Lidé jsou nadšeni, že si mohou jít ven užívat sluníčko. Není opravdu nutné proměnit se v upíra a schovávat se před sluncem, ale chovejte se ke svému zdraví šetrně, protože to je to nejdůležitější, co máte.

V následujícím textu se zaměřím na pár aktuálních faktů o opalování. Všichni bezpochyby víte, že byste měli používat opalovací krém. Ale pokud si pokládáte otázku, stejně jako já, podle jakých parametrů vybírat a co na krabičce hledat, tak určitě nejste sami. Velmi malé procento lidí je totiž schopno dešifrovat, jaký opalovací krém předejde zdravotním problémům, jako je spálení nebo předčasné stárnutí pokožky, která je vystavena přímému slunečnímu záření. Lidé mají problém rozluštit různé značky a další symboly, které se často ještě mění.

Lidé jsou nejednou zmateni různými druhy ochran, které se jim mohou dostat a každý chce vědět, co je nejlepší používat. Ultrafialové paprsky vám mohou zničit celý den na pláži, způsobit spálení a rakovinu kůže. Sluneční záření je v podstatě energie vyzařovaná paprsky rozdílných vlnových délek. UV záření se dělí na UV-A, UV-B a UV-C. UV-C je velmi nebezpečné, nicméně je odfiltrováno atmosférou.

Klasifikace SPF upozorňuje na to, jak je krém schopný ochránit proti UV-B záření. SPF 30 tedy filtruje asi 97 % UV-B paprsků a SPF 50 pak zhruba 98 %. Mnoho lidí však neví, že vysoké SPF vůbec nezaručuje, že krém ochrání také před UV-A paprsky, které způsobují stárnutí pokožky a rakovinu kůže. Proto, abyste byli ochráněni před zářením UV-A a UV-B současně, tak vybírejte opalovací krém s označením »Broad spektrum«.

Natřete se opalovacím krémem každé dvě hodiny nebo vždy, když vyjdete z moře nebo bazénu. Sluneční paprsky jsou nejsilnější během poledne, proto se v tuto dobu přímému vystavení slunce raději vyhýbejte. Pokud musíte být na slunci opravdu kolem poledne, tak si najděte stín nebo se schovejte někam pod strom. Mějte vždy něco na hlavě, dlouhé rukávy, kalhoty a sluneční brýle. Pokud se vám zdá, že zacházím do extrémů, tak alespoň noste tričko, které vám zakryje partie, které jsou nejnáchylnější ke spálení, jako je hruď a ramena.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama