Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2015 16:33:00

Proč je pro děti důležitý čerstvý vzduch?

Proč je pro děti důležitý čerstvý vzduch?

Životní styl dnešních dětí není zdaleka ideální. Mají málo pohybu, poškozují si zrak dlouhodobým sledováním televize nebo monitoru, přibývají na váze z příliš kalorické stravy.

 Když už sportují, tak často v uzavřených halách, tělocvičnách či jiných budovách. Přitom právě pohyb venku, na čerstvém vzduchu, řeší celou řadu potíží nastupující generace. Existuje bezpočet nenahraditelných výhod pohybu pro zdraví malých rošťáků, mimo jiné přijímání vyšší dávky vitamínu D, omezování projevů hyperaktivity nebo depresí. Děti mají venku přirozenou potřebu být aktivnější, což snižuje riziko dětské obezity. A také jim přináší radost z kreativních a interaktivních her. A jako celá řada jiných, pozitivních věcí, je to lék bez předpisu a zadarmo.

Pohyb na čerstvém vzduchu může zlepšit nejen psychické, ale také fyzické zdraví našich potomků; čerstvý vzduch čistí jejich plíce a zbavuje je nečistot z prachu a výfukových plynů aut. Působí proti vyčerpání a přináší do života potěšení a entuziasmus.

Krátkozraké děti tráví venku asi o 3,7 hodiny méně než ty, které vidí normálně

Nahlédneme-li do studie vědců z Cambridgeské univerzity, zjistíme, že hodina venku týdně snižuje až o dvě procenta pravděpodobnost, že se děti stanou krátkozrakými. V říjnu 2011 britský deník Telegraph uvedl, že krátkozraké děti tráví venku asi o 3,7 hodiny méně než ty, které vidí normálně.

Venkovní hry také pomohou dětem lépe pochopit, že i lidé jsou součástí přírody, umožní jim vnímat přírodu, zvířata i rostliny. Mohou zjistit, že proměna barev podzimního lesa nebo skok veverky ze stromu na strom může být stejně zajímavé nebo dokonce zajímavější, než sledování televize nebo hraní počítačových her.

Dnešní malí uličníci si už, bohužel, moc hrát venku neumějí. Nelezou na stromy, nepořádají šiškové bitvy, neskáčou gumu, tak jako to dělaly generace před nimi. Je to tedy na nás, abychom předali štafetu a nasměrovali jejich pozornost k divům naší přírody.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama