Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2016 10:42:46

Radnice ohrozila zdraví občanů a starosta Birke mlčí

Radnice ohrozila zdraví občanů a starosta Birke mlčí

Vedení města Náchoda dramaticky ohrozilo zdraví a životy tisíců vlastních občanů.

Opravdu to stačí vyřešit pouhou omluvou? Příběh je to šokující. Před čtyřmi roky byl po rekonstrukci slavnostně spuštěn prameník běloveské kyselky Ida. Sám kardinál Dominik Duka byl přítomen, aby tento prameník posvětil. Lidé v dobré víře ve velkém využívali tento pramen k vlastní spotřebě, navíc utvrzováni v tom, že činí pitím této známé minerální vody něco pro své zdraví.

Opak se ukázal pravdou. Nad zprávami, jichž jsme nyní svědky, zůstává rozum stát. Veřejný zdroj vody obsahoval karcinogenní arzen v míře ohrožující zdraví. Arzen byl v minerální vodě přítomen v 50krát větším množství, než povoluje norma. Vedení města to vědělo a navzdory dlouhodobým upozorněním a varováním ministerstva zdravotnictví tento zdroj nechalo fungovat a obyvatele nebezpečnou vodu pít. Jak je možné, že starosta Birke, mimochodem známý svým působením jako ředitel kabinetu Jiřího Paroubka a zároveň současný poslanec za sociální demokracii, ignoroval po čtyři roky tyto zprávy? Co se mu honilo hlavou, si jen obtížně dokážeme představit. Přítrž tomu nakonec učinil až zásah inspektorátu lázní a zřídel.

Bizarní na celé věci je, že stačilo, aby město investovalo do filtrovacího zařízení, které stojí 250 tisíc korun, což vzhledem k zabezpečení zdraví občanů by jistě mělo být prioritou. Zvláště, když vezmeme v potaz, že nyní volí místo toho řešení, že bude investovat do stavby nového prameníku, který má přijít město na dvacet milionů korun! Výsledkem jsou nenápadné omluvy a ti, kteří to zavinili, mají zjevně pocit, že tím je vše v pořádku a jede se dál. Faktické vědomé ohrožení zdraví občanů v důsledku postupu města jistě není něco, nad čím lze mávnout rukou. Nebude ani překvapením, když dojde k žalobám na náhradu možné újmy na zdraví. Ale jak chcete vyčíslit cenu zdraví a života?

Ing. Pavel JANEČEK, kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje a zastupitel města Náchoda (KSČM)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama