Ing. Pavlína Nytrová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.11.2014 9:50:55 - Mirka C.

výživné

Jestliže budete stát zálohovat výživné, jak se píše v novinách. Kde na to vezme? Nechci znít jak Herodes, ale možná by se měli ženy zamyslet, s kým si dítě pořizují. Proč to mají odnášet všichni?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.11.2014 8:12:52 - Ing. Pavlína Nytrová
 Vážená paní Mirko, pravděpodobně patříte mezi ty ženy, které se při výběru otce svých dětí dobře rozhodly. Gratuluji. Souhlasím, s tvrzením, že žena, ale i muž, by měli přistupovat k založení rodiny zodpovědně. Nesouhlasím však s tím, že by se jim v případě, že jeden z rodičů neplatí stanovené výživné, nemělo ze strany státu pomoci. Spíše naopak. Stát by měl účinně pomoci rodičům, kterým partneři neposílají výživné na děti. Plánuje se, že alimenty za dlužníky zaplatí stát z veřejných peněz a pohledávku od nich pak bude zpětně vymáhat sám. Uvědomte si, prosím, že zde jde především o děti a ne o rodiče, kteří udělali špatné rozhodnutí. Matky nebo otcové by se tak už nemuseli dostávat do těžkých situací, kdy kvůli opožděné platbě nemají na jídlo či oblečení pro dítě. Institut zálohování výživného, by měl být právně upraven v zákoně o náhradním výživném, který se však teprve začíná připravovat. Začít platit by mohl od ledna 2016.

V praxi se osvědčilo, že dlužníkovi může být kvůli alimentům pozastaveno řidičské oprávnění. Sankce platí od loňského roku a částka neuhrazeného výživného významně poklesla. Zákon, kde stát dítěti zálohuje výživné, na které neplatí ten druhý rodič, se osvědčil v řadě evropských zemí – Slovensko, Polsko, Rakousko. Chci zdůraznit, že výše dávek od státu by byla limitovaná. Posuzoval by se příjem rodiny a zálohu by dostali jen ti nejchudší.  A kde na to stát vezme? Chceme-li tento institut uzákonit, pak společně s tím, musíme znát i odpověď na Vámi položenou otázku. Jsem si však jista, že ministr financí bude vědět, kde na tuto významnou solidární záležitost vzít. Třeba z finančních prostředků, které stát získá lepším výběrem daní.