Ing. Petr Mach, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.10.2015 11:32:07 - radek.v6

EU a my

Dobrý den pane Machu
Rád bych,se vás zeptal jako europoslance za naší republiku,zámněrně nepíšu za jakou stranu
nebo frakci a podobně .Jakou váhu má český hlas v EP váš i ostatních poslancu za čr .Jakou měrou dokážete hájit naše národní zájmy.Je to jen kolektivní hlasování ve stylu my jsme se domluvili (Německo,Francie,VB) a vy hlasujte,nebo máte možnost něco změnit.Jsme jen položka na eurodotacich,nebo plnohodnotný partner při jednáních.Nabyl jsem dojmu že bohužel ne.Děkuji za odpověd.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.11.2015 12:56:17 - Ing. Petr Mach, Ph.D.
Dobrý den,

český hlas má v EP minimální váhu. Připadá na nás 21 míst ze 751. Ale dělící linie podstatné pro hlasování nejsou podle států. Mnohem vyšší váhu má členství v politických skupinách, tzv. frakcích v EP. Tam vládne velká koalice evropských socialistů a lidovců. Dochází k paradoxním situacím, kdy europoslanci za ČSSD nebo TOP09 hlasují v EP podle svých frakcí a tedy opačně, než je oficiální stanovisko jejich stran v ČR.

Jako opoziční poslanec mám malou šanci něco prosadit, ale starám se alespoň o to, aby mé názory a názory mých voličů, kteří mě do této funkci zvolili, byly v Evropském parlamentu slyšet.


S pozdravem,
Petr Mach