Ing. Petr Vícha

  • SOCDEM
  • Karviná
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2022 10:39:00

V zákonu se nikde nepíše, že bydlení pak musí používat uprchlíci

V zákonu se nikde nepíše, že bydlení pak musí používat uprchlíci

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k stavebnímu řádu

 Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové.

Zákon prošel ve sněmovně jako nůž máslem, předpokládám, že podobně to bude i tady. Ale protože se stavebním zákonem zabýváme poměrně důkladně, pravidelně, rád bych upozornil na některá úskalí.

Zákon tady máme čtyři měsíce po zahájení konfliktu. Byl přijat v legislativní nouzi zrychleně. Nikde se ovšem nepíše, že bydlení, které bychom měli urychlit, pak musí používat uprchlíci. Na to jenom upozorňuji, že to tam nikde není. To, co teď řeknu, řeknu jenom proto, abych upozornil, že to nemusí být tak rychlé, jak si myslíme.

Vlastníkem nebo investorem podle tohoto zákona může být pouze stát, kraj, obec a těmito subjekty zřizované nebo zakládané organizace. Uvedu to na příkladu města, které by se rozhodlo, že chce podle tohoto zákona urychleně něco pro uprchlíky postavit. Město se rozhodne, že bude chtít stavět dočasnou stavbu na tři roky, nezbytnou, mimo územní plán. Otázka zní proč, protože všichni mají v územních plánech také pozemky, které jsou určeny k stavbě pro bydlení. Ale dobře, uvedu tento příklad, protože ten zákon to řeší. Jako první krok budou hledat projektanta, všichni víme, jak to dneska je těžké ho najít. Ale dobře, najdou ho. Ten projektant zpracuje dokumentaci, cituji z § 7, 2c): Dokumentaci nezbytné stavby, která obsahuje jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy. To zpracuje. Podle toho asi určí i nějaký rozpočet. Pak se sejde zastupitelstvo, které schválí tuto investici v rozpočtu. Rada rozhodne o stavbě mimo územní plán.

Stavební úřad, tady říkám, roky jsme byli krmeni tím, jaká tady je systémová podjatost, stavební úřad rozhodne, že na žádost rady postaví mimo územní plán akci, kterou město chce stavět, a povolí ji, na základě dokumentace nezbytné stavby, která obsahuje jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy. Podotýkám ještě, a to je objemná záležitost, § 9: Dotčený orgán vydá závazné stanovisko k nezbytné stavbě bez zbytečného odkladu nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy byl o vydání závazného stanoviska požádán. Lhůtu pro vydání závazného stanoviska nelze prodloužit. Druhý odstavec § 9: Vlastník technické infrastruktury sdělí stavebníkovi údaje o její poloze, podmínkách napojení a ochrany a další údaje nezbytné pro projektovou činnost a provedení stavby, a to do 15 dnů ode dne podání žádosti stavebníka.

Nevím, proč se tady už nehovoří o tom, že lhůtu nelze prodloužit. Ale obecně je to jedno, protože víme, jak to s těmi lhůtami stejně je. Doporučuji, aby, až bude ministerstvo předkládat novelu stavebního zákona, tyto dva odstavce tam dalo. Už nemusí dělat vůbec nic, urychlí se stavební řízení o hodně a hodně měsíců, někde i let, pokud se jedná o vyjádření státních institucí. Takže se vrátím, stavební úřad vydá to, co jsem říkal, to povolení. Město na základě dokumentace nezbytné stavby, která obsahuje jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy, podle zákona o zadávání veřejných zakázek vypíše soutěž.

Bylo sice řečeno na výboru, že to můžou být montované stavby. Jenom podotýkám, že by bylo porušením zákona, kdyby bylo řečeno, který přesně výrobek to bude, tam může být jeho popis, ale nemůže být definován výrobek

Proběhne řádná soutěž, pokud se tedy podle dokumentace nezbytné stavby, která obsahuje jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy dá vůbec vysoutěžit a vysoutěží se, firma tedy bude stavět. Nezávidím technickému dozoru, který bude na základě dokumentace nezbytné stavby, která obsahuje jednoduchý technický popis záměru, s příslušnými výkresy kontrolovat, zda je vše v pořádku. Držím palce a těším se, až bude podle tohoto zákona postavena první stavba.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama