Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2021 13:03:00

To, co dnes navrhujeme, je ochrana živnostníků, podnikatelů před opatřeními vlád

To, co dnes navrhujeme, je ochrana živnostníků, podnikatelů před opatřeními vlád

Projev na 81. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 28. ledna 2021 k navrženému programu

 Vážené kolegyně, kolegové,

dovolte mi z pozice předsedy poslaneckého klubu hnutí SPD také promluvit k této mimořádné schůzi. Co se týče jednotlivých navrhovaných bodů, o tom už tady mluvili mí předřečníci, já ale přesto se k některým vrátím.

Za prvé, tzv. odškodňovací zákon. Jsem přesvědčen o tom, že transparentní norma, která přidá živnostníkům, podnikatelům finanční prostředky pro to, aby přežili, je tady potřeba. Takový jasný mechanismus dodnes ze strany vlády v ČR neexistuje.

Dovolte, abych se ještě vrátil k té epidemii, protože ta je vlastně tou příčinou, proč jednáme o normách, které by přidaly živnostníkům peníze. Podle mého názoru vláda tu epidemii neřídí. PES už dávno neplatí. Měli jsme být v jiném stupni, než jsme. Vláda tvrdila, že to přece dělá proto, abychom transparentně věděli, co bude následovat. Takže teď to nevíme. Víme jenom to, že nouzový stav tady bude pravděpodobně až do konce světa, protože z toho, co vláda má v tom "psovi", nevyplývá nic jiného. Mimochodem dovolte, abych ještě upozornil na jednu takovou malou zajímavost, že ani ten piktogram psa neodpovídá zákonu 246 na ochranu zvířat proti týrání, protože ten pes má kupírované uši. Tak to je jenom taková malá zajímavost.

Co se týče hnutí SPD, my jsme přesvědčeni, že vláda by epidemii měla řídit jinak, že by za prvé měla chránit ohrožené skupiny - to jsou rizikové skupiny, hlavně senioři, hlavně zdravotně postižení, nemocní lidé - a ostatním by v omezené míře měla umožnit podnikat, umožnit žít normální život, protože sebevětší kompenzace nemůže vykompenzovat všechno. Ti lidé mají úvěry, mají splátky, mají leasingy, musí živit rodiny a vládní opatření, která trvají rok, rok a půl, prostě ty společnosti principiálně nemohou přežít.

Chci říct, že ta, jak jsem to dnes poslouchal, tak mně je jasné, že to, co dnes chceme navrhovat například v odškodňovacím zákoně, není ochrana podnikatelů, živnostníků před epidemií, ale je to ochrana živnostníků, podnikatelů před opatřeními vlády, protože ta způsobují to, že ti lidé nejsou schopni podnikat.

Za druhé, kromě ochrany rizikových skupin navrhujeme, aby se budovaly kapacity nemocnic, protože je jasné, že právě ty rizikové skupiny jsou nejnáchylnější k tomu, aby se nakazily a aby ten průběh koronaviru byl velmi těžký a složitý. Proto budovat kapacity nemocnic je velmi důležité.

A za třetí, tam, kde také vláda a EU zklamala, je očkování. My říkáme, že ten, kdo se chce očkovat, a to jsou právě ty rizikové skupiny, by se měl nechat očkovat, a to očkování by mělo být rychlé, aby bylo účinné, a to samozřejmě zklamalo. Dále zklamala vláda, která ty vakcíny nemá, nemá ani jehly, není čím očkovat.

Dále navrhujeme to, aby každý si mohl vybrat vakcínu, pokud se chce nechat očkovat, aby si mohl vybrat vakcínu, protože každá vakcína má jiný vakcinační komfort. Některá se očkuje jednou, některá se přeočkovává, některá se skladuje v minus 20, některá v minus 70 a samozřejmě u těch, které se skladují do minus 20, což je například AstraZeneca-Oxford, kterou EU ještě neschválila, ale ve Velké Británii, v zemích mimo EU už se s ní dávno očkuje, tak ta by mohla být použitelná i pro praktické lékaře, protože pokud nezapojíme do očkování praktické lékaře, bude to velký problém a to očkování bude trvat možná víc než rok v České republice.

Takže to bylo k té epidemii. My navrhujeme velké změny z toho důvodu, že ta dlouhodobá plošná vládní opatření pro podnikatele, živnostníky prostě ekonomicky nelze přežít. A výsledek bude ten, že ekonomicko-sociální dopad na celou společnost může být daleko větší než ten dopad zdravotní.

Dalším zákonem, který se navrhuje v této mimořádné schůzi, je pomoc v hmotné nouzi. Je to návrh zákona z pera ODS. My s ním souhlasíme, jenom mě trochu mrzí, protože i naše kolegyně místopředsedkyně výboru pro sociální věci Lucie Šafránková tam má svůj návrh, který už je ve druhém čtení, po druhém čtení, a chtěli jsme, aby tyto dva zákony měly sloučenou rozpravu. To znamená, my oba dva ty zákony - jak ten, který je na této mimořádné schůzi, tak ten náš - navrhneme k projednávání ve variabilním týdnu.

A samozřejmě i další návrh zákona, poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Je nám to jasné, jde o to, aby nemusely osoby, jejichž diagnóza je naprosto jasná, prodlužovat svoje průkazy o zdravotním postižení. Je to velmi složité, zvlášť v této koronavirové době. A jde právě o osoby z rizikové skupiny, kde říkáme, že by je vláda měla více chránit. To znamená, i tento zákona podporujeme a budeme ho podporovat a pokud bude navržen k projednávání ve variabilním týdnu, tak ho navrhneme.

Co je ale pro nás velký problém a bylo to už tady řečeno, je zákon o volbách, to znamená tzv. korespondenční hlasování. Nevím, jestli je to nějaká legrace, sranda, ale po problémech, které s korespondenčním hlasováním vyvstaly ve Spojených státech amerických, a vy víte, že se to nijak neřešilo, že to nebylo ani prošetřeno, že to soudem nebylo odsouzeno, jestli je to v pořádku, nebo to není v pořádku, tak my tento zákon nemůžeme podpořit. Nemůžeme pro to hlasovat. Podle mého názoru je to možnost k manipulaci s volbami. Jestliže lidé mají pocit, že volby nejsou férové, že u voleb nemají možnost věci změnit, tak vezmou do ruky vidle. A to je to nejhorší, co se může stát, kdy se ty věci zvrhnou v násilí a my jsme proti násilí. A když se podíváte kolem sebe, tak toho násilí je dnes plný svět.

To znamená, my nepodpoříme korespondenční volbu. Myslíme si, že naopak bychom měli přispět k tomu, aby byly volby jasné, férové, čitelné a ne, abychom pochybovali o demokracii i v takových demokratických zemích jako jsou Spojené státy americké. Protože to nepřinese stabilitu celému světu. Nepřinese to víru v demokracii, nepřinese to stabilitu a je to velký problém. To znamená, my z důvodu právě navrženého tohoto zákona o korespondenčním hlasování nebudeme hlasovat, nepodpoříme tento návrh mimořádné schůze, protože podle nás může ohrozit demokracii, demokracii tak jak v celém světě, tak i v České republice. A samozřejmě ostatní návrhy, které jsou v tomto návrhu mimořádné schůze dnes, podpoříme kdykoliv, pokud budou zařazeny na projednávání Poslanecké sněmovny, kdykoliv je podpoříme a budeme o nich rádi debatovat. Myslím si, že je to velmi důležité, ale z důvodu právě zákona o volbách, tedy korespondenčního hlasování, celou tuto mimořádnou schůzi nemůžeme podpořit.

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama