Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2018 15:34:57

Vích (SPD) Válka v Afghánistánu ukazuje, že Taliban nemůže být poražen.

Vích (SPD) Válka v Afghánistánu ukazuje, že Taliban nemůže být poražen.

Válka v Afghánistánu nemůže být vyhrána vojensky, ale míru se může dosáhnout pouze politicko-diplomatickými dohodami s Talibanem. To není pouze můj názor, ale názor americké generality která v Afghánistánu působí v rámci operací USA a NATO.

Hodnocení zdánlivě nekončícího konfliktu, který začal americkou invazí do Afghánistánu v říjnu 2001, je vysoce negativní. Kdokoliv chtěl v minulosti ovládnout Afghánistán, tak narazil na tvrdý odpor. Britové, Sovětský svaz a nyní USA a NATO. Bezpečnostní situace se stále zhoršuje, Taliban posiluje a produkce opia stoupá. To slyšíme stále dokola. Konflikt, který je dlouhodobě popisován jako patová situace, se v posledních měsících obrátil výrazně ve prospěch Talibanu. Afghánská armáda kontroluje nebo ovlivňuje jen pouhou polovinu ze 407 okresů v jednotlivých provinciích země a jejich ztráty na životech raketově vzrostly. Jenom za srpen a září Afghánské bezpečnostní síly ztratily podle Pentagonu 1000 osob. Nový americký velitel generál Miller zaznamenal zhoršující se bezpečnostní situaci z první ruky. V říjnu Miller přežil pouze shodou náhod útok Talibanu v Kandaháru, který zabil prominentního afghánského válečníka a místního tajemníka zpravodajských služeb.

V této souvislosti se nabízí otázka, jestli naši účast v Afghánistánu nepřehodnotit a ukončit. Udělali tak Kanaďané, Francouzi a ostatní nad tím také polemizují. To není nic proti našim vojákům, kteří si plní úkoly špičkově. Podle informací ministra obrany a náčelníka Generálního štábu AČR probíhají operace našich vojáků v souladu s mandátem, tedy mírová a výcviková operace. Ale pokud bude stávající strategie pokračovat tak jak pokračuje, tak jsou perspektivy a cíle této operace stále více v nedohlednu. Miliardy které to stálo a stojí by potom šly použít na posílení obranných schopností naší armády doma. Boj proti terorismu je potřebný. Na jednu stranu bojují naši vojáci v Afghánistánu ale na druhou stranu do Evropy přichází otevřenými dveřmi statisíce ilegálních imigrantů, mezi kterými jsou zcela prokazatelně muslimští radikálové a džihádisté. Když k tomu přičteme zhoršující se situaci na Balkáně, tak jsou tyto úvahy opodstatněné.

Ing. Radovan Vích

poslanec,

místopředseda výboru pro obranu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama