Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.10.2019 16:17:08 - VolicPravicak

Turecko

Pane poslanče, nikde jsem nenašel vyjádření jakéhokoli českého europoslance k turecké agresi, čím si to vysvětlujete, když třeba paní Jourová hlídá takzvaně demokracii a podobné záležitosti. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.10.2019 11:54:32 - Ing. Radovan Vích
Dobrý den a děkuji za dotaz,
naši europoslanci se k situaci s vyjádřením předsednictva, které pro info uvedu níže. 
Máte ale pravdu. Ani já jsem vyjádření ostatních europoslanců, zvolených za jiné politické subjekty, k této situaci nezaznamenal.--------------------------------------

Rozhodně odsuzujeme agresi Turecka na svrchovaném území Syrské arabské republiky. Agrese je namířena proti kurdské menšině obývající sever Sýrie. Kurdové jsou hlavními bojovníky proti Islámskému státu a proti islámskému extremismu. Tureckou invazi nelze omlouvat žádným argumentem. V případě bezpečnostních problémů měla turecká vláda nejdříve jednat s vládou Sýrie o společném řešení. Nestalo se tak, a proto je násilný vpád na území Sýrie jasným porušením mezinárodního práva.

Hnutí SPD požaduje stažení všech cizích vojsk, které jsou na území Sýrie v rozporu s mezinárodním právem a bez souhlasu syrské vlády. Situaci v Sýrií musí řešit zákonná vláda a součástí řešení musí být i přiznání autonomních práv a samosprávy pro syrské Kurdy.

Požadujeme vyloučení Turecka z NATO a prosadili jsme zařazení mimořádného bodu k agresi Turecka na jednání schůze Poslanecké sněmovny.Hnutí SPD v souvislosti s Tureckou agresí opakovaně upozorňuje na naprostou bezpáteřnost politiky EU, NATO a z toho vyplývající dvojaká stanoviska české vlády. Dnes je na místě požadavek na okamžité ukončení veškerých přístupových jednání EU s Tureckem. Turecko si nezaslouží ani žádnou podporu ostatních členských zemí Severoatlantické aliance.

NATO jako pakt, který byl založen na kolektivní obraně, by v žádném případě nemělo jakýmkoliv způsobem podporovat nezákonné napadení Sýrie Tureckem. Generální tajemník NATO Stoltenberg by neměl Turecko vyzývat k umírněnosti a zdrženlivosti, ale urychleně svolat mimořádný summit NATO a vyloučit Turecko z aliance za bezprecedentní akt agrese proti suverénnímu státu a porušování lidských práv projevující se terorem proti Kurdům. Ukazuje se falešná tvář této aliance. Vyzveme vládu ČR k uvalení zbrojního embarga a dalších vhodných sankcí na Turecko.