Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.05.2024 12:18:26 - jour

kontrola hranic

Dobrý den, tvrdíte, že požaduje možnost ochrany hranic. Jak si to v praxi představujete? Zavedli byste opět kontroly na hranicích? A je to možné, když jsme v Schengenu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.05.2024 20:24:52 - Ing. Radovan Vích
Dobrý den a děkuji za dotaz.
Ochrana vlastních hranic i přes existenci Schengenského prostoru má tyto důvody: Nedostatečná kontrola vnějších hranic, nárůst nelegální migrace, bezpečnostní hrozby, kriminalita, pašování a zdravotní hrozby. Každý z těchto důvodů je legitimním základem pro ochranu vlastních hranic i v rámci Schengenského prostoru, který jinak podporuje volný pohyb osob.
Není problém zavést kontroly na hranicích a na tzv. zelené hranici. V žádném případě nemáme na mysli nějaké rozsáhlé a hloubkové kontroly, ale přibrždění osobních vozidel a ukázání pasů. Podezřelá auta a dodávky selektovat a provádět důslednější kontroly. U nákladních vozidel to lze zjednodušit různými průjezdnými kontrolními branami a rámy s kamerami, mobilními aplikacemi, atp., protože na ostrahu hranic chybí kapacity (cca 4 tisíce policistů). Jinak jednotlivé státy si přijímají vlastní opatření, například stavbou plotů (Maďarsko, Polsko).
Mějte se fajn