Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2021 17:33:00

Dohoda k Turówu musí být výhodná pro občany Libereckého kraje, ne pro oligarchy

Dohoda k Turówu musí být výhodná pro občany Libereckého kraje, ne pro oligarchy

Problematikou rozšiřování povrchového dolu Turów v blízkosti českých hranic se zabývám již několik let. Jako poslanci zvolenému za Liberecký kraj mi dopady rozšíření těžby na české občany, žijící v pohraničí nejsou lhostejné.

 Rozšiřování těžby v dole Turów se projednávalo již v roce 2019 na Výboru pro životní prostředí, jehož předsedkyní je pirátská poslankyně Dana Balcarová. Ministerstvo životního prostředí v reakci na naši aktivitu změnilo stanovisko České republiky k rozšíření těžby v polském dole Turów z kladného na nesouhlasné. S Danou Balcarovou jsme v této věci interpelovali ministra Brabce i premiéra Babiše.

V lednu 2020 povolila polská strana rozšíření dolu a v březnu 2020 došlo k prodloužení koncese (ZDE) na těžbu hnědého uhlí. Českým občanům tak kvůli dolu hrozí problémy s nedostatkem vody (ZDE), nadměrné znečištění i hluk způsobený těžbou. Na místo jsme se s poslankyní Balcarovou a radním pro životní prostředí a zemědělství Libereckého kraje Václavem Židkem několikrát vypravili (ZDE).

Evropská komise vydala na konci roku 2020 stanovisko (ZDE), ve kterém potvrzuje, že Polsko porušuje evropské zákony pokračující těžbou v dole Turów. V zájmu občanů žijících v blízkosti dolu bylo třeba jednat co nejrychleji, Ministerstvo životního prostředí v čele s ministrem Brabcem však otálelo. Společně s Danou Balcarovou jsme problematiku zařadili v únoru 2021 na jednání Výboru pro životní prostředí a dotlačili ministerstvo (ZDE) k podání žaloby k Soudnímu dvoru EU. Žádali jsme také zastavení těžby do rozhodnutí sporu, což také Soudní dvůr v předběžném opatření nařídil. Provozovatel dolu Turów většinově státem vlastněná společnost PGE však i přes rozhodnutí evropského soudu těžbu nezastavila.

16. září jsem interpeloval ministra životního prostředí ohledně vyjednávání i možného postupu dle zákona o předcházení ekologické újmě. 20. září rozhodl evropský soud o penále 500 000 eur denně (ZDE) pro Polsko za nerespektování předběžného opatření soudu nařizující zastavit těžbu. I když se jedná o desetkrát nižší sankci, než navrhovala Česká republika, stále jde o významnou sumu, která snad přiměje polskou stranu jednat s českou stranou a přistoupit i na záruky pro české občany.

Souhlasím s výzvou Libereckého kraje (ZDE), v jehož vedení jsou Piráti i Starostové, aby prostředky vybrané na pokutách nezůstávaly Evropské komisi, ale byly použity na náhradu škod občanům Libereckého kraje.

S ohledem na pokračující těžbu a soukromé zájmy Andreje Babiše mám obavy, že v případě pokračování této vlády může v rámci sporu s Polskem u Soudního dvora EU dojít k mimosoudní dohodě, která nebude výhodná pro české občany žijící v okolí dolu. Andrej Babiš je znám svými vztahy s konzervativními vládami v Polsku i Maďarsku, které využívá jako podporu svého střetu zájmů v EU, a nebylo by to poprvé, co by upřednostnil své soukromé zájmy nad zájmy občanů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama