Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2019 16:55:00

Jak děláme výběrová řízení?

Jak děláme výběrová řízení?

Piráti jsou jedinou stranou, která na politicky obsazované pozice vypisuje otevřená výběrová řízení.

1. Proč Piráti vypisují otevřená výběrová řízení?

Piráti jsou jedinou stranou, která na politicky obsazované pozice vypisuje otevřená výběrová řízení. Do těch se může přihlásit kdokoliv, od toho jsou otevřená. Cílem je vybrat na danou pozici co nejtransparentněji vhodného odborníka, ať už je členem Pirátské strany, nebo není. Mezi takto obsazované pozice patří například dozorčí rady společností či institucí, které se zpravidla obsazují poměrným způsobem dle volebního výsledku dané politické strany.

2. Jak to mají ostatní strany?

Jiné politické strany obsazují tyto pozice bez otevřených výběrových řízení, často pouze straníky, rodinnými příslušníky či známými bez ohledu na odbornost dané osoby. Tato praxe často znemožňuje dostat do daných pozic skutečné odborníky a současně zvyšuje pravděpodobnost, že dané osoby mají pozici spíše jako politickou trafiku, přičemž není v jejich silách odvádět na ni za peníze daňových poplatníků adekvátní práci. Řada politiků si o místa v dozorčích radách říká, aby získala více peněz nebo vlivu. Ne v každé firmě jsou však přemrštěné odměny, takže je potřeba k tomu přistupovat individuálně.

3. Kdo výběrová řízení provádí?

Pirátská strana je demokratickou stranou, kde odpovědnost za způsob výběru dané osoby má vždy odpovědný klub, typicky jde o tým lidí vybraný naším klubem ve sněmovně nebo zastupitelstvu. V případě pozic volených Poslaneckou sněmovnou provádí výběrová řízení Nominační tým poslaneckého klubu České pirátské strany. V případě obsazování pozic v obecních, městských nebo krajských společností je výběr v režii daného zastupitelského klubu nebo místního či krajského fóra Pirátů.

4. Kde výběrová řízení naleznete?

Otevřená výběrová řízení jsou vypisována veřejně zpravidla v části Veřejná výběrová řízení na fóru České pirátské strany, případně na místě určeném daným orgánem. V Poslanecké sněmovně se snažíme dodržovat navrženou metodiku, která je též využívána jako inspirace pro některé ostatní orgány strany.

5. Jaká máme hodnotící kritéria a proč?

Před každým výběrovým řízením by kromě požadavků měla být zveřejněna také hodnotící kritéria. Standardně má nejvyšší váhu kritérium odbornosti. S odborností často souvisí i kritérium předchozích zkušeností. Dalším častým kritériem bývá znalost pirátského programu a argumentace. Je logické, že osoba zastupující v dané radě Českou pirátskou stranu by měla nejen znát, ale také prosazovat v dané společnosti program Pirátů. Pokud má uchazeč korupční minulost, rizikové vazby nebo jiný vážný problém, který nám přesvědčivě nevyjasní, je z výběrového řízeni vyřazen. V tom nám často pomáhají protikorupční experti, abychom skutečně vybrali kompetentní a poctivé zástupce.

Jedním z hodnotících kritérií s nižší váhou bývá také nepovinné ověření reference na uchazeče od člena nebo příznivce Pirátské strany, které má pomoci ověřit osobní integritu a kvality daného uchazeče prostřednictvím důvěryhodné osoby.

Kritéria a jejich váhy si vždy určuje daný orgán dle dané pozice. Všechna kritéria by měla být nastavena tak, aby maximální hodnocení mohl obdržet i nečlen Pirátské strany. Bez ohledu na to, jestli vybraný nominant je nebo není člen Pirátské strany, zpravidla podepisuje čestné prohlášení, ve kterém se zavazuje spolupracovat s expertním týmem Pirátské strany a podávat ostatním členům strany informace o odvedené práci. Takto vybraný zástupce Pirátů může být na základě této spolupráce hodnocen a v případě, že nebude dlouhodobě spolupráce uspokojivá, i vyměněn.

6. Jak se to má s lhůtami do výběrových řízení?

Výběrové řízení se snažíme vypisovat s dostatečným předstihem, ne vždy to je ovšem možné. Jsou situace, kdy je termín pro podání nominace sdělen mocí státu, kraje, města, obce či vládnoucí koalicí pozdě. Proto ve výjimečných případech může být lhůta pro podání přihlášek do výběrového řízení kratší, než bychom si sami představovali.

7. Kolik členové dozorčích rad berou peněz?

To je u každé pozice individuální. Patrný je rozdíl v zájmu uchazečů dle dané pozice. Některé pozice, například dozorčí rady obecních či městských společností na malých městech, jsou honorovány pouze několika málo tisíci korunami měsíčně. Naopak jiné pozice mohou mít odměnu i vyšší, než je průměrná mzda. I to může být faktorem pro uchazeče, zda-li se o danou pozici bude chtít ucházet. Na dobře placených pozicích by měla být odváděna vynikající práce.

8. Jaké informace o nominantech zveřejňujeme?

Otevřená výběrová řízení se snažíme uskutečňovat transparentně. S ohledem na ochranu osobních údajů a budoucí kariéru neúspěšných uchazečů zveřejňujeme životopisy a případně také motivační dopisy především vybraných kandidátů a dále další základní informace z výběrového řízení: například počet uchazečů nebo složení výběrové komise, jejíž součástí aspoň u nás ve sněmovně zpravidla bývá i nezávislý odborník.

9. Jaká jsou specifika výběrových řízení v Poslanecké sněmovně?

Kompletní informace včetně hodnocení i ostatních uchazečů mají v Poslanecké sněmovně k dispozici vždy i ostatní členové poslaneckého klubu, kteří potvrzují nominaci kandidáta doporučeného výběrovou komisí hlasováním. Vládnoucí politické strany bohužel nedodržují poměrné zastoupení, proto pravděpodobnost zvolení vybraných nominantů Poslaneckou sněmovnou není vysoká. I přesto chceme i nadále pokračovat v otevřených výběrových řízení, aby se na významné posty důležité pro úspěšný rozvoj celé společnosti dostávali odborníci – ať už členové nebo nečlenové Pirátů - a ne pouze političtí spojenci či trafikanti.

Autor Tomáš Martínek je poslanec a předseda Nominačního týmu poslaneckého klubu Pirátů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama