Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2020 17:58:00

Koalice ANO, KSČM a ČSSD znemožnila přijetí digitalizační novely MOJE daně

Koalice ANO, KSČM a ČSSD znemožnila přijetí digitalizační novely MOJE daně

Na páteční tiskové konferenci vlády si Andrej Babiš a Alena Schillerová stěžovali na Senát a opozici, že kvůli nim údajně nebyla přijata digitalizace finanční správy v novele MOJE daně.

Protože to bylo přesně naopak, je vhodné uvést fakta na pravou míru.

Novela MOJE daně obsahovala mnoho pozitivních věcí, které mají zlepšit možnosti digitalizace finanční správy i vznik portálu Moje daně. Návrh mimo jiné obsahoval i pirátský návrh na prodloužení lhůty pro podání elektronického daňového přiznání o měsíc, který má po vzoru dalších evropských zemí pozitivně motivovat k většímu využívání elektronické komunikace s veřejnou správou. Negativním bodem novely bylo prodloužení vratky DPH podnikatelům na 45 dní. Kvůli tomu by mělo mnoho společností problém například vyplatit mzdy svým zaměstnancům. To si jistě nikdo především v době krize způsobené opatřeními souvisejícími s koronavirovou nákazou nepřeje.

Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu ve znění, která zachovávala vše pozitivní a odebírala negativní bod týkající se delší lhůty zadržení vratky DPH. Pro tuto kvalitní senátní verzi, která by navíc pomohla i českým firmám, ovšem poslanci ANO, KSČM a ČSSD nehlasovali, proto byla zamítnuta. Navíc si nebyli schopni spočítat 101 svých poslanců, kteří měli v případě nepřijetí lepší senátní verze protlačit původní návrh Sněmovny s problémovým bodem prodlužující lhůtu zadržení vratek DPH českým společnostem.

Jako Piráti chceme podpořit digitalizaci veřejné správy. Jsme připraveni hlasovat pro přijetí upravené novely MOJE daně ve zrychleném jednání klidně v prvním čtení už v květnu, pokud nebude obsahovat negativní bod ohledně prodloužení vratky DPH, který by v současné době mohl i položit některé české podniky, které na výplatu mezd svých zaměstnanců potřebuji nyní každou korunu. Snad se podaří schválit upravenou verzi co nejdříve, aby například benefit pirátského návrhu na prodloužení lhůty pro podání elektronického daňového přiznání mohli uplatnit daňoví poplatníci již za tento rok při podání přiznání v roce 2021.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama