Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2021 6:43:00

Vévodíme protikorupčnímu žebříčku Rekonstrukce státu

Vévodíme protikorupčnímu žebříčku Rekonstrukce státu

Komentář poslance Pirátů Tomáše Martínka

Protikorupční platforma Rekonstrukce státu v pondělí zveřejnila hodnocení stávajících poslanců dle jejich aktivity spojené s oblastmi systémových změn v boji proti korupci a souvisejících témat v Poslanecké sněmovně. Podle předložených návrhů či hlasování sestavila žebříček, v jehož čele převažují poslanci zvolení za Piráty. 

Čelo žebříčku obsadilo šest poslanců, které Rekonstrukce státu hodnotí jako mimořádně podporující protikorupční opatření:

  1. Jakub Michálek (Piráti, Praha)
  2. Marek Výborný (KDU-ČSL, Pardubický kraj)
  3. Ondřej Profant (Piráti, Praha)
  4. Ivan Bartoš (Piráti, Ústecký kraj) 
  5. Tomáš Martínek (Piráti, Liberecký kraj)
  6. František Navrkal (Piráti, Ústecký kraj)

Do druhé kategorie aktivně podporujících poslanců spadá zbylých 17 poslanců Pirátů, 5 poslanců STAN, 2 poslanci ČSSD a 1 poslanec KDU-ČSL.

Naopak mezi sedm poslanců, kteří dle Rekonstrukce státu nejvíce blokují protikorupční návrhy, patří Václav Klaus ml. (Trikolóra), Petr Bendl (ODS), Marian Bojko (Volný blok), Jana Levová (SPD), Tereza Hyťhová (Trikolóra), Jana Černochová (ODS) a Libor Hoppe (ODS).

Rekonstrukce státu hodnotila třináct oblastí, mezi kterými jsou majetková přiznání politiků, efektivní přístup k informacím, odpolitizování státní správy, registr smluv, nominační zákon, evidence skutečných majitelů, digitalizace, justice bez politických tlaků, férové exekuce, rozšíření působnosti NKÚ, transparentní lobbing, efektivní dohled nad veřejnými zakázkami a ochrana oznamovatelů korupce.

Hodnocení Rekonstrukce státu je průběžné a může se dle jednání poslanců do konce volebního období změnit. Na programu jednání Sněmovny jsou mimo jiné ještě zákony ohledně rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu nebo zákon zavádějící transparentnost lobbování. 

Rekonstrukce státu prosazuje do českých zákonů odborníky zformulovaná opatření pro dobrou správu státu a dohlíží na to, jestli politici respektují principy demokratického vládnutí. Rekonstrukci státu tvoří právníci, experti, podnikatelé a všichni občané, kterým záleží na transparentní a odpovědné politice. Odbornými garanty Rekonstrukce státu jsou členské organizace Frank Bold, Oživení, Otevřená společnost, EconLab a Hlídač státu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama