Ing. Tomáš Šalamon, MBA, Ph.D.

  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2012 11:59:20

Pravicová vláda řeší metanol: místo snížení daní zvyšuje byrokracii

Pravicová vláda řeší metanol: místo snížení daní zvyšuje byrokracii

Kauza „metanol“ už byla v médiích semleta ze všech stran. Jeden pohled ale chyběl: nyní můžeme v přímém přenosu sledovat kořeny byrokratizace společnosti a následného růstu veřejných výdajů, potažmo dluhů a daní.

Donekonečna se omílá, jaké kontrolní mechanismy byly zanedbány. Málo ovšem zní ta nejdůležitější myšlenka: hlavním viníkem této kauzy je stát, který uvalil na alkohol takovou spotřební daň, že vytvořil dokonalé podmínky, aby se vyplatilo alkohol pančovat. Litr čistého etanolu stát zdaňuje 285 Kč spotřební daně (plus 20% DPH). Jeho tržní cena se uvádí kolem 20 Kč. Vláda tedy v úhledném balíčku nabízí černému trhu nějakých 1400% potenciálního rabatu. Není možné, aby tak velkorysou nabídku někdo nezvedl.  Podíl nelegálního alkoholu na trhu je obrovský. Odhady mu přisuzují 20%, ale také snad až 50%. Laskavému čtenáři dávám ke zvážení, zda oficiální čísla, která už několik let naznačují poklesy prodeje lihovin opravdu indikují, že v Čechách roste členská základna Klubu přátel mléka.

Za otravy může zdanění alkoholu

V tomto kontextu je podivuhodné, proč novináři neustále bombardují politiky nesmyslnými otázkami, „jak stát proti černému alkoholu zakročí“, „jaká udělá opatření proti pančování“, atd., místo toho, aby je zasypávali dotazy, kdy sníží či zruší spotřební daně. Představa, že tam, kde existuje tržní motivace, zmůže něco sebetvrdší represe, totiž možná uspokojí občany ducha mdlého, ale realita už mnohokrát podobným nápadům ukázala palec dolů. Prohibice v USA ve 20. letech způsobila ohromný nárůst zločinnosti, vyzbrojila mafii a přinesla jí pohádkové bohatství. Nedokázala jediné: omezit konzumaci alkoholu. Ohromné množství lidí zato tehdy bylo poškozeno požitím lihovin pochybné kvality. Není ale třeba chodit do historie; i dnes se země s prohibicí či vysokým zdaněním lihu (a zejména ony) potýkají s pančováním, pašováním a někdy i metanolovými otravami.  Nenechme se mýlit – spotřební daň z lihu žádným způsobem nepřispívá k omezení konzumace alkoholu či boji proti alkoholismu nebo k jiným ušlechtilým cílům. Poptávka po alkoholických nápojích se změnou ceny téměř neklesá (ekonomové tomu říkají, že jde o produkty s nízkou cenovou elasticitou poptávky). Lidé je budou kupovat vždy, a proto jsou zvlášť vhodné, aby stát jejich zdaněním tahal z daňových poplatníků peníze.

Smrt bezmála tří desítek lidí je tragédie. Ale nesledujeme žádné selhání systému, jde o jasný kriminální čin. Pro jejich řešení máme polici, státní zastupitelství, soudy… Píše se to nesnadno, nikdo nechce utrpení obětí zlehčovat, ale stejné množství lidí zemře průměrně co dva týdny při dopravních nehodách, na chřipku je to asi třikrát tolik a vláda nesvolává krizové štáby. Ačkoliv jsou někteří politici podle svých činů přesvědčení o opaku, lidé nejsou hloupí. Při rozsahu medializace problému s metanolem snad nebylo možné, aby se příslušné informace k někomu nedostaly. Valná většina lidí jim jistě přizpůsobila své chování. Např. omezila spotřebu, přesměrovala nákupy alkoholu k důvěryhodnějším zdrojům (třeba velkým řetězcům), pečlivěji kontrolovala pravost etiket, apod. Výrobci, kterým jde o zachování dobrého jména, jim v tom jsou nápomocni. Konečně, ani producenti pančovaného alkoholu nemají na takovýchto kauzách zájem. Neexistuje nic, co by jim víc kazilo kšefty. V tomto případě se někomu „utrhla ruka“ – bohužel, s tragickými následky, za které bude, doufejme, dotyčný pykat. Ani sebedokonalejší informovanost samozřejmě neochrání úplně každého – s tím se ale nedá nic dělat. Konec konců, dalším intoxikacím nezabránila ani spektakulární prohibiční monstrakce vlády. Stejně jako nezabrání otravám v případě, že někdo napříště nechtěně či záměrně otráví třeba vodu nebo mouku. Život prostě určitá rizika přináší a lidé s nimi většinou dovedou docela dobře žít. Přece nemůžeme mít každý za zády svého policajta.

Novou regulaci zaplatíme všichni a nebude k ničemu

Alkohol bude od nynějška nést „rodný list“, nové kolky, bude kontrolován dovoz metanolu, možná na něj bude uvalena spotřební daň či se dokonce dočkáme koncesí pro prodej alkoholických nápojů, atd. atd. Naši pravicoví (!) politici projevují nepřekonatelné nutkání kecat do našich životů a předhánět se, co všechno bude třeba zregulovat a jaké nové předpisy a kontroly zavést místo, aby řešili problém tam, kde vzniká a kde jej opravdu mohou ovlivnit – v absurdním zdanění. Taktně zamlčeno zůstává, kolik úředníků v souvislosti s novou regulací najmeme a kolik peněz nám k tomu bude třeba opět vytáhnout z kapes. O nákladech na administrativu na straně legálních výrobců alkoholu, jež tito následně promítnou do spotřebitelských cen alkoholických nápojů ani nemluvě.

Je fascinující sledovat principy bytnění státu: z ojedinělé kriminální kauzy se nafoukne systémový problém a k němu se sepíše kupička paragrafů, jež rozšíří ohromnou hromadu již existujících (také si vzpomínáte na sliby malého úsporného státu?). Přitom neexistuje naděje, že tím bude černý trh zlikvidován – spíše naopak. Jeho atraktivita teď ještě stoupne. Tak na zdraví!

Tomáš Šalamon – autor je manažer, přednáší na VŠE a je členem ODS v Roztokách

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama