Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2020 19:43:00

Zdravotnictví potřebuje peníze jako sůl

Zdravotnictví potřebuje peníze jako sůl

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 22. dubna 2020, návrh zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte, abych se vyjádřila k návrhu tohoto zákona. Minulou středu pan premiér prostřednictvím televizní obrazovky vyslal signál panu ministrovi zdravotnictví a paní ministryni Schillerové, že bude požadovat navýšení plateb státu za státní pojištěnce do systému zdravotního pojištění. Letos bude potřebovat 20 mld., příští rok to bude činit přes 500 mld.

A zdá se, že v uvozovkách rozkaz pana premiéra byl vyslyšen a také zároveň mi dovolte konstatovat, že tento rozkaz byl správný. Zdravotnictví potřebuje peníze jako sůl. Zvýšení plateb za státního pojištěnce vidíme jako rychlý způsob jak do zdravotního systému dostat poměrně jednoduše větší množství peněz. Stát platí pojistné za 6 mil. Čechů, tedy za tři pětiny všech účastníků veřejného zdravotního pojištění. V roce 2019 stát vyplatil pojišťovnám za své pojištěnce skoro 72 mld. korun, což činí zhruba z celkových příjmů zdravotních pojišťoven 22 %. Z toho tedy vyplývá, že platba za státního pojištěnce je výrazně nižší než částky, které do zdravotnictví platí ekonomicky aktivní lidé.

Pro srovnání, letos platí stát za svého pojištěnce 1 067 korun měsíčně. Zaměstnanec s průměrnou mzdou společně se svým zaměstnavatelem odvedou do zdravotnictví každý měsíc 4 607 korun. Minimální odvod OSVČ činí 2 350 korun měsíčně. Z toho pohledu se tedy ukazuje, že české zdravotnictví je obrovsky závislé na ekonomickém cyklu. Jakmile se ekonomice nedaří a poroste-li počet nezaměstnaných, pak samozřejmě jsou velké výpadky v oblastech příjmů zdravotnictví. Pokud bude v rámci koronavirové krize, nebo dojde-li k růstu počtu nezaměstnaných, pak samozřejmě pojišťovny přijdou o významnou část svých příjmů. A proto si myslíme, že to navrhované zvýšení plateb za státního pojištěnce o 500 korun od druhé poloviny letošního roku, by mělo aspoň částečně snížit právě tento výpadek.

Dovolte, abych také se vyjádřila k tomu, jakým způsobem budeme se stavět k tomuto návrhu zákona. Jsme přesvědčeni o tom, že je lepší v současné době navýšit platby za státní pojištěnce a stabilizovat tak zdravotní pojišťovny, než přímo miliardami dotovat přímo řízené organizace, jako jsou fakultní nemocnice, kraje a jejich zařízení s rizikem, že se dotace částečně ztratí či budou směřovat tam, co podpořit chceme. Navýšení platby za státní pojištěnce je z našeho pohledu správným krokem. A proto tento návrh klub STAN podpoří, protože zdravotnictví potřebuje finanční prostředky jako sůl. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama