Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2018 22:00:46

Náklady na darování krve musí nést veřejné rozpočty, ne zaměstnavatel

Náklady na darování krve musí nést veřejné rozpočty, ne zaměstnavatel

Změna počítá s tím, že i nadále budou dárci krve dostávat náhradu mzdy od zaměstnavatele, ten ale o to méně peněz odvede do veřejných rozpočtů, např. na daních.

Dosud veškeré náhrady mzdy za dny, ve kterých měl dárce volno na darování krve, nesl zaměstnavatel.

„Ano, dárci krve by i nadále měli pobírat v den, kdy je jim odebírána krev, náhradu mzdy. Nepovažujeme ale za šťa stné, že náklady za tento úkon, který je v celospolečenském zájmu, nese zaměstnavatel. V příštích dnech proto předložíme novelu, která tuto zátěž přenese na veřejné rozpočty,“ vysvětluje poslankyně Věra Kovářová (STAN).

A vysvětluje důvody: „Existují bohužel případy, kdy zaměstnavatelé kvůli popsanému nastavení nevycházeli zaměstnancům – dárcům vstříc, což je pochopitelně nežádoucí. Naším návrhem, který se opírá přímo o zkušenosti z praxe, chceme tento problém odstranit.“

Poslankyně Kovářová už vloni prosadila návrh, aby si bezúplatní dárci krve mohli snížit daňový základ za každý odběr krve o 3 000 Kč namísto částky 2 000 Kč, která platila od roku 1996. Díky této novele si mohou nově odečíst 20 000 Kč od daňového základu také dárci kostní dřeně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama