Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2013 17:48:00

Starostové potřebují jasnou oporu ve státu

Starostové potřebují jasnou oporu ve státu

MD zajistí odtstraňování škod na všech silnicích, železnici i majetku obcí.

Vláda dnes reagovala na potřebu rychlé obnovy železniční a silniční infrastruktury po povodních. Uvolnila proto další dvě miliardy korun na opravy silnic a železnic. Spolu s rezervou Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) ve výši 1,3 mld. Kč je tak nyní na opravy dopravní infrastruktury v majetku státu a krajů k dispozici celkem 3,3 mld. Kč. Ministerstvo dopravy bude koordinovat i odstraňování povodňových škod na majetku obcí, což jim výrazně zjednodušší čerpání pomoci.

Už v pondělí výbor SFDI na návrh ministra dopravy Zbyňka Stanjury uvolnil 1,3 mld. Kč z rezervy SFDI na zprůjezdnění, opravy a údržbu dálnic, silnic I. třídy, železničních tratí a silnic II. a III. tříd. Dnes vláda rozhodla o tom, že v rámci letošního rozpočtu posílí kapitolu ministerstva dopravy o 2 mld. Kč. Ty jsou určeny na povodněmi poškozenou dopravní infrastrukturu v majetku státu a krajů a zlepšení technického stavu dálniční a silniční sítě.

„Přišel jsem zároveň i s návrhem, že se ministerstvo dopravy bude starat také o povodňové škody na místních komunikacích, aby čerpání pomoci bylo pro starosty co nejjednodušší a nemuseli v náročné situaci řešit, jak a kde mají o peníze na opravy žádat,“ uvedl Stanjura. Ministerstvo dopravy bude poskytovat finanční pomoc nejen na opravy místních komunikací, ale i na odstranění dalších škod na majetku obcí. Výši potřebné státní dotace pro obce postižené povodněmi vyčíslí MD po zmapování škod a shromáždění podkladů ze zasažených oblastí.

Vláda připraví do konce týdne metodický pokyn pro starosty postižených měst a obcí, podlě nějž budou moci vypisovat veřejné zakázky na odstranění povodňových škod. „Úkolem veřejné správy je, aby byla schopna okamžitě a bez byrokratických komplikací pomoci, jakmile voda v postižených oblastech opadne. Starostové, kteří v těchto dnech pracují ve velkém stresu potřebují jasnou oporu ve státu, který jim dá návod, jak postupovat a převezme i finanční spoluodpovědnost,“ zdůraznil Stanjura.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama