Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2013 19:40:03

Mraky nad Buštěhradem

Mraky nad Buštěhradem

Buštěhradský zámek pod drobnohledem

 

I v souvislosti s aférou kolem bývalého hejtmana Davida Ratha je nejžhavějším sledovaným investičním záměrem zámek Buštěhrad. Dominanta nejen Buštěhradu, ale celého Kladenska, je vidět vedle bývalé „haldy z POLDI“ z daleka. Desetiletí chátrající objekt před několika lety zaujal Středočeský kraj, který ho z větší části (jižní a východní křídlo) a bezúplatně získal od města nemajícího samozřejmě stamiliony na jeho rekonstrukci.  Západní křídlo si Buštěhrad nechal a rekonstruuje ho jako budoucí sídlo svého úřadu – do prostor bývalého úřadu se totiž má rozšířit školka.

V představě bývalého vedení kraje se měl zámek opravený za cca 215 milionů (z 85% z evropských peněz) stát reprezentativním objektem s muzejními, společenskými, konferenčními, informačními ale i komerčními prostorami.

V minulém roce byl projekt po mediální bouři kolem bývalého hejtmana zastaven.  Jako samostatný projekt pokračovala rekonstrukce dolní zahrady zámku, která byla zkolaudována v prosinci 2012 a dokončují se smluvní podmínky jejího využívání a spravování. Všechny strany (Buštěhrad, kraj, občané) by si přály její otevření v jarních měsících.

Rada kraje nyní stojí před otázkou, co s Buštěhradem dále. Původní varianta rekonstrukce zejména z finančních důvodů nepřipadá zřejmě v úvahu.

V podstatě jsou možné 4 základní varianty.

První je zakonzervování zámku a provedení nejnutnějších stavebních úprav, aby budova neohrožovala okolí. To by musel kraj zaplatit cca 20 milionů ze svého rozpočtu.

Druhou variantou jsou minimální opravy a pořízení nejnutnějšího vybavení pro základní provoz, na to by bylo možné čerpat dotace z Regionálního operačního programu (tedy z fondů EU).

Třetí variantou je úspornější rekonstrukce zámku taktéž s možností čerpání dotace a poslední variantou je nechat zámek zámkem a vrátit ho městu.

Osobně jsem si vědom možností kraje a vnímám, že celkově je oblast „kultury a památkové péče“ chápaná jako méně důležitá než třeba sociální služby, doprava, školství a zdravotnictví.  Podporuji samozřejmě, abychom prioritně zajistili právě tyto služby. Ale „kulturu“ potopit nechci, nejen proto, že jí mám v gesci, ale protože jí vnímám šířeji než jen kulturní akce či muzea... Při utaženém opasku preferuji samozřejmě dostavby a opravy před zcela novými projekty a pak podporuji ve svém resortu vícekriteriální hodnocení investic, tzn. např. včetně dostupnosti dalších kulturních, sportovních, turistických, přírodních zajímavostí v okolí, možností stravování, ubytování a dalšího vyžití, abychom do Středočeského kraje dostali návštěvníky i na více dní. A z tohoto úhlu se dívám i na Buštěhrad.

Minimální variantou, ke které se přikláním, se mi jeví konzervace buštěhradského zámku. Ale tím problém zámku vyřešen nebude. Domnívám se, že by mohla být vytvořena jakási rada složená ze zástupců města, kraje, občanů a dalších odborníků, která by hledala případné zájemce a partnery (od ruzyňského letiště třeba až po Kluby českých turistů), která by rozpracovávala využití zámku včetně možností ubytovacího, turistického, společenského, obchodního a výstavního rázu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama