Ing. Zuzana Brzobohatá

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2012 14:58:00

Europoslanci ostře zkritizovali tzv. Klausovu výjimku

Europoslanci ostře zkritizovali tzv. Klausovu výjimku

V rámci plenárního týdne ve Štrasburku proběhla výměna názorů mezi zástupci obou komor Parlamentu ČR a členy Výboru pro ústavní záležitosti (AFCO) Evropského parlamentu.

Hlavním bodem programu byla tzv. česká výjimka z Listiny základních práv EU, kterou si vynutil prezident ČR Václav Klaus během ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy v roce 2009.

Za Senát vystoupila jeho místopředsedkyně Alena Gajdůšková (ČSSD) a předseda Výboru pro evropské záležitosti Luděk Sefzig (ODS). Dolní komoru reprezentoval šéf tamního evropského výboru Jan Bauer (ODS). Alena Gajdůšková shrnula proces projednávání této výjimky a většinovou pozici Senátu: "Obě komory Parlamentu ČR ratifikovaly Lisabonskou smlouvu včetně Listiny základních práv bez jakýchkoliv dalších podmínek. Po změnách způsobených prezidentem Klausem měla vláda celé dva roky na získaní našeho souhlasu, ale nikdy o něj nepožádala. Senát ČR navíc na podzim 2011 vydal k věci zamítavé stanovisko. Celý proces tedy vyvolává pochybnost o jeho ústavnosti."

Stejný názor sdílí i sociálně demokratická europoslankyně Zuzana Brzobohatá, členka výboru AFCO a stínová zpravodajka k příslušné zprávě. "Česká republika není žádnou absolutistickou monarchií, která by závisela na autonomním rozhodnutí jednoho člověka. Naopak jsme republikou s demokratickými principy a platnou Ústavou. Vždyť tímto postupem došlo jednoznačně k narušení rovnováhy mezi exekutivní a legislativní mocí. Budu usilovat o to, aby Výbor pro ústavní záležitosti EP nedoporučil Evropské radě českou výjimku projednávat. Nejedná se pouze o problémovost procedury samotné, ale především o obavu týkající se možného oslabení sociálních práv českých občanů."

Kritika zmíněné výjimky zazněla i od ostatních členů Výboru. Europoslanec Häfner (Greens/EFA) k věci řekl: "Tento protokol považuji osobně za absurdní. Jeho právní přidaná hodnota je nulová, takže se ptám, jakou by mělo jeho přijetí logiku?" Navázal na něj italský sociální demokrat Roberto Gualtieri: "Otázky a nepochopení vyvolává už samotný fakt, že se prezident vyslovuje proti přijatému rozhodnutí svého Parlamentu. Kdo tedy v Evropě hovoří za ČR? Jde o demokratické postupy a principy, je nepřípustné, abychom zde přijali cokoliv, co bude proti Ústavě ČR." Debatu zakončil zpravodaj Andrew Duff (ALDE): "Můj názor se touto diskuzí nemění, český protokol by vedl k větší právní nejistotě a politickému zmatení."

Nyní se bude v pořadí druhá zpráva k tzv.české výjimce ve Výboru pro ústavní záležitosti dále debatovat a proběhne řádným legislativním postupem Evropského parlamentu. Zpravodajem zůstává britský liberál Andrew Duff.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama