Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.12.2020 8:36:00

Prezident zákon nevetuje, ani nepodepíše

Prezident zákon nevetuje, ani nepodepíše

Komentář na facebookovém profilu k 'vetu' daňového balíčku.

U daňového balíčku je pro mě podstatná a směrodatná vůle prezidenta, který deklaroval, že zákon nevetuje, ani nepodepíše. Samozřejmě, že nejlepší a pro daňové poplatníky nejistější variantou bylo zákon podepsat. Z dopisu prezidenta předsedovi Sněmovny ale explicitně nevyplývá, že by se jednalo o veto. Chybí obvyklý odkaz na článek Ústavy, zákon se v případě veta vrací Sněmovně, nikoliv “jen” jejímu předsedovi.

Spíše než formulace z dopisu je otázka, zda prezident může aktivním krokem zkrátit 15-ti denní lhůtu, po jejíž marném uplynutí se nepodpis prezidenta chápe jako fikce souhlasu. To je případně otázka pro Ústavní soud. Doufám ale, že to nebude levicovými stranami ve Sněmovně zneužito k dalšímu kolu boje proti snížení daní, které mělo a má beztak ve Sněmovně většinovou podporu. Věřím, že zákon vyjde ve Sbírce zákonů co nejrychleji a lidem se včas sníží daně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama