Ing. et Ing. Martin Šmída

Politika nové generace
  • Piráti
  • Olomoucký kraj
  • krajský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2016 16:46:49

Babiš dělá z lidí idioty. Jeho čachry s DPH jsou "prostě kravina"

Babiš dělá z lidí idioty. Jeho čachry s DPH jsou "prostě kravina"

Pochopitelně, každý by chtěl levnější pivo. Ale zodpovědný politik by měl nejdřív napočítat do deseti, než něco plácne.



Asi jste postřehli znovuobnovenou debatu o DPH.  S nápadem snížit DPH na točené pivo jako první přišel Andrej Babiš. Okamžitě strhl vlnu reakcí. Na jedné straně je  kritizován za laciný populismus, nepromyšlenost a absolutní nesoulad s drogovou politikou - šéf národní protidrogové centrály Jiří Rozbořil z pochopitelných důvodů zvažuje rezignaci. Z druhé strany strhl lavinu dalších nepromyšlených zásahů a přesunů v sazbách DPH a chvílemi to vypadá, jakoby pejsek s kočičkou pekli dort.  


Piráti odmítají Babišovy mediální čachry s DPH, které mají jen odvrátit pozornost od jiných aktuálních kauz jako Čapí hnízdo či centrální evidence běžných účtů. Je pochybné dávat do souvislosti jím prosazovanou elektronickou evidenci tržeb se snížením DPH na točené pivo, či nealko, či cokoli kohokoli přes noc napadne a druhý den tím zaměstnává média. Je sice hezké, že Babiš přiznal, že EET živnostníky v restauračním odvětví poškodí, ale s výší DPH to přece nemá žádnou souvislost. Nehledě na to, že ani tyto přesuny restauratérům příliš život neusnadní. Je zcela absurdní, že by pro účetnictví hospod platily tři sazby DPH. Pro točené pivo 10 procent, pro jídlo 15 procent, pro ostatní včetně lahvového piva a rozlévaného alkoholu 21 procent. Navíc evropská směrnice zařazení alkoholu do nižší sazby DPH neumožňuje. To by jako výčet důvodů, proč je poslední Babišův výmysl nerealizovatelná blbost, mohlo stačit.


Ohledně DPH je nutné vést celospolečenskou debatu a jako Piráti požadujeme zjednodušení daňového systému, s čímž je vytváření dalších výjimek a přesunů z jedné sazby do druhé, nebo dokonce do třetí, v přímém rozporu.

A to neřešíme fakt, že z  hlediska drogové politiky a všeobecně známého problému Čechů s alkoholem je snížení DPH na pivo, více než problematické a nanejvýš populistické. Ostatně Piráti by zdanili i konopí a další drogy, za které se dneska žádné daně neplatí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama