ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.02.2020 21:35:00

Konec řemeslníků v Čechách?

Konec řemeslníků v Čechách?

Komentář na facebookovém profilu k nedostatku řemeslníků, kterým navíc zkomplikuje podnikání EET

 A divil by se tomu někdo? Faktorů je celá řada… Děti už dnes nejsou vychovávány k tomu, že pracovat rukama je normální a správné. Každý chce mít vysokoškolský diplom a jít na učební obor je pro spoustu dětí ostuda.

Vychováváme generaci manažerů, jenže dobře se uplatní stejně jen ti nejlepší. Pryč jsou časy, kdy děti na základních školách měly hodiny „pracovky“ a „dílen“, kdy učitelé opravdu trvali na tom, aby především chlapci dokázali vzít správně nářadí do ruky. Podobné předměty by měly být stále důležitou součástí školského systému, na což upozorňuji řadu let.

Je dobře, že se v této souvislosti začíná konat, například inspirace ze zahraničí nebo mistrovské zkoušky, umožňující řemeslníkům profesní růst, jsou podle mne dobrou myšlenkou. Jenže je minutu po dvanácté.

Řemeslníků dnes chybí podle Hospodářské komory až 300 tisíc. To je neskutečně vysoké číslo. Vždy se říkalo, že řemeslo má zlaté dno. A řemeslníky opravdu časem budeme „platit zlatem“. Vždyť už dnes je velmi těžké sehnat šikovného elektrikáře, klempíře, malíře, truhláře, instalatéra nebo zedníka, který si na nás najde čas. Ti, kteří nám zbyli, nevědí, kam dřív skočit. Jenže i nad nimi visí otazník. Dopadne na ně totiž (pokud nezasáhne Ústavní soud) další vlna EET, a to už od května.

Říkám to stále – aktivní a schopné živnostníky bychom měli podporovat a ne, aby tomu bylo naopak – vždyť se bez nich (pokud nejsme opravdu všestranní domácí kutilové) obejdeme jen velmi těžko…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama