ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2019 9:59:00

Občané mají právo na dostupnou nemocniční péči!

Občané mají právo na dostupnou nemocniční péči!

V Rumburku dnes proběhla demonstrace za záchranu tamní nemocnice, která je v dluzích.

Lidé totiž mají oprávněné obavy z jejího zrušení a nedostupnosti nemocniční péče. Podobná situace přitom může nastat i kdekoliv jinde v České republice. Pacienti by proto měli vědět, že zajištění přístupu k nemocniční péči mohou právně vymáhat.

„Občané mají podle čl. 31 Listiny základních práv a svobod právo na ochranu zdraví a na bezplatnou péči na základě zdravotního pojištění. Povinnost zajistit naplnění těchto práv nese stát, a pokud reálně naplněna nejsou, je povinen to řešit. Dovozuji, že pokud se nenajde nikdo jiný, kdo by byl na Šluknovsku ochoten provozovat nemocnici, dopadá tato povinnost na stát jako na garanta ústavních práv, respektive na Ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl Ondřej Dostál, expert na zdravotnické právo, který je současně autorem ústavní stížnosti na systém úhrad ve zdravotnictví.

„Nejen diskriminace v oblasti tzv. úhradových vyhlášek, ale především scházející kvalitní koncepce zdravotnictví byla hlavním důvodem, proč jsem se spolu s 45 dalšími senátory napříč politickým spektrem obrátil na Ústavní soud. Pevně věřím, že jsme tím společně vykročili ke zlepšení stávající situace a narovnání špatně nastavených podmínek, které ve finále odnášejí právě pacienti. Kauza Lužické nemocnice může být jen prvním třaskavým problémem v řadě, může se tak opakovat v jakémkoliv jiném regionu. Do budoucna svou situaci nemusí ustát řada dalších nemocnic,“ řekl senátor Ivo Valenta a doplnil: „Ministerstvo zdravotnictví nesmí strkat hlavu do písku, musí se na řešení problému aktivně podílet. Musí pomoci k tomu, aby všichni obyvatelé měli kvalitní a především dostupnou nemocniční péči ve stanovené, šedesátiminutové dojezdové vzdálenosti.“

Pokud tento krok ministerstvo neučiní, podle Ondřeje Dostála se lidé svých práv mohou domáhat i žalobou, založenou na nesplnění povinnosti zajištění péče. Pacienti by tak podle něj v obdobných případech měli vědět, že mají následující práva:

    • Zvolit si kteroukoliv nemocnici v České republice. Právo volby se vztahuje i na nemocnice v Praze. Dnes už neplatí nic jako „spádovost“ z časů minulého režimu.
    • Účinně se bránit proti odmítnutí péče. Neodkladnou péči nebo porod nesmí nemocnice odmítnout nikdy. Jinou péči může nemocnice odmítnout jen z tzv. kapacitních důvodů; pak ale musí pojišťovna zajistit pacientovi jinou nemocnici v zákonné dojezdové vzdálenosti.
    • Čerpat hrazenou péči v Německu nebo jinde v EU. Platí to nejen pro neodkladnou péči, ale i plánované zákroky. Až na výjimky k tomu není nutný předchozí souhlas zdravotní pojišťovny.
    • Využít služeb zdravotnické záchranky, pohotovostní a návštěvní služby lékaře. Záchranka má ze zákona povinnost dojezdové doby do 20 minut, za to odpovídá ze zákona Kraj.
    • Bránit svá práva cestou stížností a žalob.

Tato práva platí proto pro pacienty ze všech regionů, kde je hrazená zdravotní péče kvůli chybnému řízení systému zdravotnictví špatně dostupná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama