ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2015 11:58:17

Senátor Ivo Valenta podpořil akci „Česko svítí modře“

Senátor Ivo Valenta podpořil akci „Česko svítí modře“

V noci z 2. na 3. dubna se uskutečnil již druhý ročník osvětové kampaně s názvem "Česko svítí modře“.

Akci, která je výrazem porozumění a podpory lidem, kteří trpí autismem, podpořil také senátor a podnikatel Ivo Valenta. Modře se proto rozsvítily i některé objekty ve vlastnictví skupiny SYNOT na Slovácku a Valašsku.

„Na zmíněnou akci mne upozornili lidé z regionu, kteří se dlouhodobě snaží poukazovat na to, že počet autistů stoupá. Jsem opravdu velmi překvapen tím, kolik je mezi námi osob, zejména pak dětí, trpících touto nemocí. Jen v České republice se v současné době jedná o 100.000 osob, na celém světě pak autismem trpí až 70 milionů lidí! Naše legislativa však na pomoc těmto pacientům a zvláště dětem vůbec není připravena,“ uvedl senátor Ivo Valenta a doplnil: „Děti podle jejich rodičů bývají často vyčleňovány z kolektivu, postihovány za to, že se nedokáží přizpůsobit školnímu řádu a navíc jim velmi citelně schází pomoc odborných asistentů. Toto je třeba co nejrychleji napravit a já podobné změny velmi rád podpořím.“

Právě modrá barva, kterou byly objekty nasvíceny, symbolizuje komunikaci, která je pro osoby s autismem nejzávažnější bariérou. Nasvícen byl například uherskohradišťský Hotel Slunce nebo objekty ve Vinohradské ulici. V Kunovicích se do modrého světla ponořil Polyfunkční dům a modře byla osvícena také Kaple svatého Huberta ve Velkých Karlovicích.

Autismus neboli porucha autistického spektra je zdravotním postižením, ovlivňujícím psychický vývoj člověka. V současnosti žije s tímto celoživotním handicapem více než 1,6 % populace Evropy a každé 80. dítě se rodí jako autista.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama