ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2015 10:36:09

Turecké výpalné a tolerance pašeráckých mafií

Turecké výpalné a tolerance pašeráckých mafií

Turecko rozehrálo proti Západu na můj vkus nechutně pokryteckou hru.

Kdyby se pouze snažilo využít ve svůj prospěch současné uprchlické krize, nenadzvedávalo by mne to ze židle tolik, jako fakt, že se chová jako nenasytný Otesánek. Navíc neuvěřitelně ignoruje bobtnající pašeráckou mafii a obchod s bílým masem. A už vůbec nechápu, proč se evropští politici najednou chovají tak, jako kdyby byli slepí, hluší a zcela zapomněli na svou vlastní historii.

Je férové nazývat věci pravými jmény. Turecko má problém. Na jeho území probíhá nechutný byznys, parazitující na záplavě především ekonomických migrantů. Ti prchají ze Sýrie za štědrým sociálním systémem do ochromené a vlastní obrany neschopné Evropské unie. Příhraniční oblasti Turecka doslova změnily svou dosavadní tvář. Pašeráci, prodejci balónků jako vodotěsných obalů, výrobci člunů i záchranných vest, kteří nestíhají uspokojovat poptávku… To vše se teď stalo na každém kroku viditelným koloritem mnoha tureckých měst.

Nevím, jak jinak to nazvat, než obchodem s bílým masem, který se navíc odehrává za tiché tolerance oficiálních tureckých úřadů. V civilizovaném světě by bylo něco takového zcela nepřípustné, morálně odsouzeníhodné a v konečném důsledku zřejmě i trestné. Turecko je však podle všeho zemí jiných hodnot a přiznejme si to na rovinu, bylo to tak po staletí. Nemyslím si, že by se mávnutím kouzelného proutku mělo něco zásadního, takřka ze dne na den, změnit.

Pokládám to za vrchol pokrytectví, kdy na jedné straně Turecko přehlíží velmi rozbujelé sítě nelegálních pašeráků a na druhé si nestoudně říká o 3 miliardy Eur od Evropské unie údajně za to, že bude Evropu chránit před dalším přílivem uprchlíků. Podle mne nejde o nic jiného, než o výpalné. Ankara se totiž snaží Evropu jednoduše vydírat, když ji vzkazuje, že pokud jí „bohaté“ země nepošlou ze Západu miliardy Eur, pustí do Evropy hordy uprchlíků. Ti budou ve finále Paříž, Londýn, Brusel či Prahu stát v konečném důsledku nejen více peněz, ale také více sociálních, integračních, kulturních i bezpečnostních problémů. Copak je takový přístup v dnešní době akceptovatelný? Pročpak se mají evropské mocnosti krčit v koutku před tímto tureckým ultimátem? Proč budeme posílat do Turecka miliardy a spoléhat na to, že se tato země, která se zapsala minimálně velmi kontroverzně do evropských dějin, stane spásou pro zvládání uprchlické krize? Přeci již v minulosti si Evropa vyzkoušela, že v takovém případě jde o slepou uličku a pouhé vyhazování peněz oknem.

K Turecku bychom se neměli chovat jako k zemi, potřebující „solidární finanční asistenci EU“, která jen Českou republiku bude stát přibližně 400 milionů Kč. Naopak bychom měli na Turecko vyvinout intenzivní mezinárodní tlak, který jej přinutí udělat si nejdříve pořádek ve vlastní zemi a teprve poté si příp. nárokovat ekonomickou či politickou pomoc Západu.


Ivo Valenta, senátor Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama