ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2012 23:00:00

Jsme Vaši sousedé

Jsme Vaši sousedé

Jihočeský region, kraj, ve kterém žijeme, kraj typický svým kouzlem, svou krajinou, historií i lidmi. Jihočeský region, jak jej máme rádi, je jiný než jiné kraje v naší zemi, voní jinak: „jihočesky“.

 Jihočeský region, kraj, ve kterém žijeme, kraj typický svým kouzlem, svou krajinou, historií i lidmi. Jihočeský region, jak jej máme rádi, je jiný než jiné kraje v naší zemi, voní jinak: „jihočesky“. Avšak jako o všechno v našem životě, tak i o náš kraj a jeho kouzlo je třeba se starat. Orgány státní správy jsou příliš daleko a místní správa příliš blízko. Zde má své nezastupitelné místo krajská správa, která může věci vidět patřičně s nadhledem, ale i dostatečně detailně. Krajský stupeň správy věcí obecných má jedinečnou možnost, ale i odpovědnost, a to právě ve starosti o specifika našeho regionu.

Co dělá náš kraj jiným a kouzelným? Kulturu a atmosféru obcí a měst tvoří ti, kteří zde žijí, setkávají se, slaví slavnosti, pořádají akce a předávají různé zvyky. Kolorit jihočeských vesnic a měst je typický a nepřenosný. Tendence vylidňování venkova a přesidlování obyvatel do měst je v dnešní době stále silná, a ti, kteří se stěhují do vesnic, často ke své obci nemají žádný vztah a chápou obec jen jako satelit města. Je nesmírně důležité kulturu každého místa zachovat – vždyť je prostorem pro náš další život. Může se stát důvodem žít a pracovat na jihočeském venkově. Je tedy důležité podporovat a udržet menší školy (i jednotřídky), místní knihovny a kulturní domy, místní spolky, dobrovolná a dobrovolnická sdružení, sportovní oddíly, zkrátka každou buňku kulturního života, vše, co podporuje život v každém konkrétním místě, specifickou atmosféru i radost bydlet zde, právě zde a ne jinde. Tehdy přichází nezastupitelná role úřadů kraje, úřady, které vnímají  jihočeskou  jinakost a jsou pyšni na to, že mohou pomoci zachovat a dále rozvíjet jihočeskou kulturu.

Jedno z hesel Jihočechů 2012 - „Jsme vaši sousedé“ - chce vyjádřit právě toto. Chceme podporovat jihočeskou kulturu, podporovat hrdost na to, že jsme právě Jihočeši. Lidé našeho hnutí vnímají jako svůj úkol starost o náš kraj a dobře ví, že zodpovědnost za náš region, a to i v oblasti kultury a stylu života, má především instituce Kraje.


Jan Samohýl (Občané pro Budějovice),
kandidát do krajského zastupitelstva na společné kandidátce Jihočeši 2012

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama