JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.05.2019 12:49:14 - EvaH.

Neziskovky

Můžete sdělit veřejnosti, kdy konečně přestanete přispívat na většinou politické neziskovky. Ročně to je na všechny údajně 26 miliard a jde to z našich daní. Většina z nich zde rozeštvává společnost. Dvě třetiny z této částky by měly být třeba pro rodiny s dětmi, důchodce nebo jistě na smysluplnějsi věci a ne aby se v rámci šetření rušily příspěvky na brýle a další, když si platíme (pracující řádně odvádějíci daně a zdravotní). Neziskovky jen takové, které pomáhají prokazatelně naším občanům. Kam jsme se to dostali, když tu máme bezdomovce, lidi bez střechy nad hlavou a důchodce, žijící na hraně možností
. Ale dotuji se soukromá divadla, přičemž je to podnikání, tak ať si na sebe vydělají, neziskovky, ohromné množství úředníků, které platíme a práce za nimi není vidět.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.05.2019 10:34:57 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
ta částka 26 miliard korun je ale za dva roky. Právě tolik získaly neziskové organizace ze státního rozpočtu v letech 2016 a 2017.
 
Ujišťuji Vás, že převážná část neziskovek skutečně poskytuje společnosti neocenitelnou službu. Mám na mysli třeba organizace pečující o starší občany nebo lidi se zdravotním postižením. Mezi neziskovky patří i vesnické spolky, které přispívají ke zlepšení kvality života na venkově. Nezapomínejme také na to, že spousta neziskovek se nespoléhá jen na peníze ze státního rozpočtu, ale je schopna si zajistit financování i z příspěvků a sponzorských darů. Právě tohle je důkazem, že jejich práce má svůj smysl.
 
To ale rozhodně neznamená, že bychom nevěnovali financování neziskovému sektoru náležitou pozornost. Právě naopak. Už během loňského roku jsem při přípravě státního rozpočtu na rok 2019 apelovala na své kolegy z vlády, aby výdaje na dotační tituly, kde nejčastějšími příjemci jsou neziskové organizace, byly vynakládány efektivně a aby u těchto výdajů byl patrný jednoznačný přínos. A toho se určitě budu držet i nadále. Každopádně už dnes podléhá hospodaření neziskovek důsledné kontrole v rámci každoročního finančního vypořádání.
 
S přáním pěkného dne
Alena Schillerová