JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2023 22:21:00

Prezident Miloš Zeman opět nepřekvapil

Prezident Miloš Zeman opět nepřekvapil

Komentář na facebookovém profilu k udělování milostí

 Podobně jako Václav Klaus chce konce svého prezidentského mandátu využít k udělení milostí či nařídit, aby se trestní stíhání vůbec nekonalo. Václav Klaus přesně před deseti lety udělil amnestii mnoha miliardovým podvodníkům, kteří okradli spoustu lidí.

Miloš Zeman nyní uděluje milosti svým kamarádům nebo politicky blízkým lidem. To je jasné zneužití jeho pravomoci a odporuje to tomu, co původně sliboval, že milost udělí jen z humanitárních důvodů.

Jsem přesvědčená, že to je dáno dvěma důvody. Jednak osobou prezidenta. Pokud je zvolen prezidentem někdo, kdo nectí principy právního státu, nerespektuje rozsudky a rovnost občanů před zákonem, pak se nemůžeme divit. Na druhé straně, zákony by měly obsahovat pojistky právě pro situace, kdy je zvolen někdo, kdo bude mít pokušení zneužívat svou funkci, porušovat principy právního státu a zajistit někomu neoprávněné výhody.

Proto chci v Senátu prosadit, aby se v Ústavě konečně zakotvilo, že prezident nese odpovědnost za výkon své funkce a může být za porušení zákonů stíhán. Také musí být reálně možné, aby byl z funkce odvolán na základě rozhodnutí Ústavního soudu, což bylo od zavedení přímé volby prezidenta velmi ztíženo. Za druhé udělení milostí by mělo být podmíněno kontrasignací tak, aby to musel spolupodepsat premiér.

Pokud velkou pravomoc dáme jen jednomu člověku, ke kterému se chováme jako k nějakému monarchovi, pak tuto pravomoc prezident dříve či později zneužije.

Cesta k nápravě tedy nespočívá jen ve volbě kvalitnějšího a důstojnějšího prezidenta, než je ten současný. Ale také ve změně přístupu k němu. Prezident v demokratickém právní státě není monarcha a musí vědět, že může být ze své funkce i odvolán a že je za své činy odpovědný!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama