JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2023 20:07:00

Rozsudky z politických procesů musí být zrušeny

Rozsudky z politických procesů musí být zrušeny

Informace Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stížnosti pro porušení zákona v kauze tzv. Olšanské hřbitovy

 Před třemi týdny jsem poslala ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi dopis se žádostí, aby podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v kauze tzv. Olšanské hřbitovy a odsouzeného pana Alexandera Ereta a jeho matky. Bohužel nedávno státní zastupitelství se odmítlo kauzou zabývat, neboť nevidí důvody obnovy. S tím se ale nelze smířit!

Dostala jsem nyní dopis od ministra, v němž mi dal za pravdu, že je důležité se vyrovnat s komunistickou minulostí a že jeho úřad se případem bude znovu zabývat. Za tento krok děkuji nejen já, ale i pan Eret, který se i kvůli přístupu české justice odstěhoval a žije v Rakousku.

Jsem přesvědčena, že by se kauza měla znovu otevřít. Soud, kterému předsedal JUDr. Robert Fremr, který tehdy odsoudil tři mladé muže za poničení hrobů a za další skutky, přičemž, jak se ukázalo později, případ byl manipulován Státní bezpečností.

K dopisu ministrovi jsem přiložila také vyjádření Alexandera Ereta, který měl být podle verdiktu z roku 1988 hlavou skupiny v této kauze a byl odsouzen k 7 letům vězení. Pan Eret přes 30 let marně žádal, aby byl on a jeho matka vyčleněni z této kauzy, neboť se vandalismu nikdy nedopustili, a jak vyplynulo z odtajněných spisů jednalo se o objednávku StB.

Polistopadová justice sice případ dvakrát přezkoumávala, naposledy v roce 1998, ale v obou případech rozsudky vycházely z argumentace převzaté především z původního rozsudku z roku 1988, tedy z doby komunistického režimu. Nikdy případ nebyl přezkoumán z hlediska nezákonného postupu StB a tehdejších mocenských složek.

Myslím si, že by nezákonné rozsudky vynesené v politických procesech za vlády komunistů měly být zrušeny. Je chyba, že se tak již nestalo. Je lepší pozdě než nikdy.

Proto vítám, že se ministr spravedlnosti ztotožňuje s mým názorem a nechá případ důkladně přezkoumat. Cestu vidím v tom, že by měl být rozsudek na základě stížnosti pro porušení zákona zrušen Nejvyšším soudem.

Za minulostí bychom neměli dělat tlustou čáru, protože se pak nedostane satisfakce ani obětem totalitního režimu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama