JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2023 21:03:00

Závažná kauza zpronevěry advokátních úschov

Závažná kauza zpronevěry advokátních úschov

Informace na svém veřejném facebookovém profilu ke kauze pražské advokátky Hany Sukové

 Zabývám se kauzou zmizelých peněz z advokátní úschovy pražské advokátky Hany Sukové, jejíž kancelář připravila podle Policie ČR téměř 50 klientů o celkem 153 milionů korun.

Není bohužel v širokém povědomí, že tento způsob zaplacení kupní ceny běžně využívaný například u převodů nemovitostí, může být riskantní. V případě, že advokát peníze zpronevěří, tedy spáchá trestnou činnost, nevztahuje se na to jeho pojištění. Takže pokud advokát nemá dohledatelný majetek, klienti mají mizivou šanci na odškodnění. To je alarmující!

Je s podivem, že o podivných pohybech na účtech advokátní kanceláře věděla FAU už před pěti lety a upozornila Českou advokátní komoru a Policii ČR, ale nic se nedělo. Nyní jsou sice advokátka a její spolupracovnice obviněny a běží trestní řízení, ale to okradeným lidem příliš nepomůže. Zároveň takovéto kauzy ohrožují dobrou pověst poctivých advokátů.

Z této kauzy vyplývá jediné: V právních předpisech je vážná mezera, která může poškodit velké množství lidí. Dokud se to nevyřeší, měli by prodávající a kupující vědět, že na úschovy u advokátních kanceláří je třeba si dávat pozor. V případě, že nejde o opravdu důvěryhodného advokáta, je to rizikový způsob převodu kupní ceny.

Jsem přesvědčena, že tuto vážnou mezeru v zákonech je třeba vyřešit a že na tuto činnost i v případě trestné činnosti advokáta se musí vztahovat pojištění. Připravuji proto návrh zákona, aby už nemohli být další klienti takto poškozeni a zbaveni peněz za prodej svých nemovitostí. To je totiž jedna z věcí, která ukazuje, jak jsou u nás slabě chráněny oběti trestné činnosti. To se musí napravit!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama