ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2011 17:40:00

Odchod vysoce postavených policistů do soukromých služeb je třeba přestat tolero

Odchod vysoce postavených policistů do soukromých služeb je třeba přestat tolero

Dnešní informace, že bývalý ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Libor Vrba nastupuje jako zaměstnanec do služeb podnikatele Tomáše Chrenka, není ani tak zprávou překvapivou, jako špatnou.

Vypovídá totiž ledacos o politické kultuře v naší zemi, stejně jako o „profesionalitě“ některých vysoce postavených policistů.

Nevím, v jaké pozici bude Libor Vrba pracovat a proč byl vybrán konkrétně on. Podezření, že byl přijat z důvodu, že disponuje citlivými informacemi nebo získává odměnu za své dřívější chování v roli policisty, však bude žít svým životem. Nakonec zůstane jen u spekulací, které ale podlamují důvěru veřejnosti v bezpečnostní sbory.  

Nejde o první a bohužel asi ani poslední případ. Nelze zapomenout odchod vyšetřovatele ÚOOZ Luďka Žákovce do služeb vyšetřovaného Tomáše Pitra.  Toto manažerské selhání tehdejšího ředitele ÚOOZ Jana Kubice je již pověstné.  Ostudné chování vlády Mirka Topolánka a vynucený odchod schopných ředitelů zpravodajských služeb Miroslava Krejčíka a Karla Randáka bez nabídky jejich adekvátního uplatnění ve službách státu je také všeobecně známo.

Praxi, kdy ředitelé zpravodajských služeb a vysoce postavení policisté disponující utajovanými a citlivými informacemi odcházejí do služeb podnikatelské sféry, je nutno přestat tolerovat. S ohledem na to, že nelze za současné pravicové vlády očekávat obrat k lepšímu v politické kultuře, bude nutné zvolit legislativní řešení.

Podmínkou pro jmenování na určitý významný post by v budoucnu měl být závazek uchazeče, že v případě odchodu či odvolání z tohoto místa bude i nadále nejméně po dobu tří let pracovat ve veřejné sféře. Stát by na druhé straně musel zajistit uplatnění alespoň po tuto dobu. Během tří let pak velká část informací i kontaktů, které daná osoba získala, ztrácí svou hodnotu a riziko jejich zneužití výrazně klesá. Nejde o to vytvářet trafiky pro vysoce postavené policisty, ale o ochranu informací, jejichž prozrazení a zneužití, může daňové poplatníky stát násobně víc. Nehledě na fakt, že tito lidé by nadále odváděli práci ve prospěch státu, nikoliv podnikatelských uskupení. Takový systém je - na rozdíl od zlatých padáků Petra Fejka - smysluplný.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama