ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2011 17:42:56

Odmítání zveřejnit platy úředníků a náměstků je neobhajitelné

Odmítání zveřejnit platy úředníků a náměstků je neobhajitelné

Miroslavě Němcové byla dnes zaslána interpelace ohledně platů vysokých úředníků.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na základě svého slibu z minulého týdne jsem dnes zaslal předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové soubor interpelací na všechny ministry vlády Petra Nečase. Cílem těchto interpelací je získat informace o výši platů, odměn a bonusů významných státních úředníků, včetně náměstků ministrů za fungování současné vlády. Konkrétní interpelace a v ní obsažené otázky jsou součástí této zprávy.

Cestu písemné interpelace volím poté, kdy jsou i nadále veřejnosti zatajovány podstatné informace o využívání veřejných prostředků. A to přes dlouhodobou oprávněnou snahu médií o získání těchto informací a existenci přelomového rozsudku Nejvyššího správního soudu. Odmítání některých ministrů sdělit informace o odměňování svých úředníků a náměstků je nepřijatelné a neobhajitelné. Zastávám nadále názor, že zveřejnění čísel bez přiřazení odměn ke konkrétním jménům, ale pouze funkcím, je ze zákona možné.

Očekávám nyní, že na mou interpelaci, která se týká „výše platů, odměn a bonusů vysokých státních úředníků", dostanu od všech ministrů odpověď v zákonné lhůtě třiceti dnů. Veřejnost by podle mne měla mít právo na informace o platech a odměnách, které z jejich daní pobírají státní úředníci.

Na základě analýzy provedené po vyhodnocení odpovědí jednotlivých ministrů otevřu debatu o možných změnách zákona - od povinnosti zveřejňovat informace až po limitování odměn percentuálním stropem k platu daného úředníka.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama