ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2011 15:42:00

Policie musí zvážit zřízení dálničního oddělení na R10

Policie musí zvážit zřízení dálničního oddělení na R10

Dnešní zpráva o tom, že na úseku rychlostní silnice R10 opět projížděl řidič v protisměru a ohrožoval tak lidské životy, aniž by ho policisté dopadli a zadrželi, je potvrzením mých slov z minulého týdne.

Veřejně jsem požádal o důsledné prošetření všech okolností zběsilé jízdy zdrogovaného řidiče, který jel minulý týden v protisměru na silnici R 10 několik desítek kilometrů. Požadavek jsem vznesl především proto, aby se zjistila příčina nemožnosti policie reagovat rychleji, účinněji a podobná situace se do budoucna nemohla opakovat. Dnešní zpráva o dalším šílenci tento požadavek jen podtrhuje.

Přestože jsem přesvědčen, že konkrétní zasahující policisté ani v jednom z případů nepochybili a zasahovali s nasazením vlastního života a zdraví, je třeba prošetřit, zda nedošlo k selhání vedoucích policistů či systému jako takového.

Je třeba objasnit a posoudit zejména okolnosti prvního uvedeného případu. Především to, zda nemohlo dojít k uzavření silnice či zastavení v protisměru jedoucího řidiče dříve. Fakt, že jej k zastavení zřejmě donutil až nedostatek paliva, nutně vede k zamyšlení, jaké další nehody a škody mohly být způsobeny, kdyby měl při začátku své zběsilé jízdy plnou nádrž.

Z tohoto důvodu by měl policejní prezident Petr Lessy urychleně prošetřit zásah a učinit opatření k nápravě chyb, které budou zjištěny.

V úvahu připadá několik možných pochybení:

- nekoordinovanost zasahujících hlídek způsobená selháním konkrétního velitele

- neexistence krizových scénářů řešících podobné excesy

- omezení počtu policistů a techniky vyplývající z omezeného rozpočtu

- neexistence dálničního oddělení policie, které by dokázalo na takovou situaci reagovat

- nebyl nasazen vrtulník, který by umožnil rychleji lokalizovat viníka

Součástí analýzy by mělo být porovnání nehodovosti tohoto úseku s obdobnými úseky, kde je již dálniční oddělení. Existence podobného oddělení se může ukázat jako prvek, který bude výrazně zlepšovat statistiku dopravní nehodovosti. V případě, že tato analýza prokáže výrazně vyšší počet nehod než je obvyklé na obdobných úsecích, stojí zcela jistě v zájmu ochrany života a zdraví občanů vybudování dálničního oddělení za předpokládaných 30 milionů korun.

Policie by ve spolupráci s ministerstvem dopravy měla také provést audit dopravního značení a označení nájezdů na této rychlostní silnici. Je pravděpodobné, že i tato věc může být jednou z příčin opakovaných jízd v protisměru na této komunikaci.

Na závěr chci poděkovat všem policistům, kteří se zásahu aktivně účastnili, a pravděpodobně se jim podařilo zabránit ještě větší katastrofě!

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama