ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2011 16:41:20

Policii a hasičům bude chybět 5 miliard. Kriminalita poroste

Policii a hasičům bude chybět 5 miliard. Kriminalita poroste

Další snížení rozpočtových prostředků pro policii a hasiče ohrozí bezpečnost v naší zemi.

Další snížení rozpočtových prostředků pro policii a hasiče ohrozí bezpečnost v naší zemi

Policejní prezident Petr Lessy a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Miroslav Štěpán sdělili na jednání sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost, který se konal 25. května, konkrétní čísla, která se týkají rozpočtu policie a hasičského záchranného sboru. Na jednání mimo jiné zaznělo, že současná rozpočtová situace obou složek je kritická a tento rok je posledním, kdy bude možné financovat jejich provoz s takto nízkým rozpočtem, bez zásadního dopadu na jejich činnost.

Pokud by v příštím roce nedošlo k navýšení rozpočtu na provoz o 3 miliardy korun, pravděpodobně by došlo k omezení služeb v oblasti ochrany obyvatel naší země. Jak se ale v těchto dnech dozvídáme, místo toho, aby resort vnitra dostal pro příští rok přidáno, opak je pravdou. Místo nárůstu finančních prostředků by mělo dojít k dalšímu poklesu, a to až o 2 miliardy korun. To by znamenalo, že na provoz policie a hasičů bude chybět potřebných 5 miliard korun, což je jen těžko představitelný stav.

Pro ilustraci jen letošní dramatické zvýšení cen pohonných hmot by při nedokrytí těchto zvýšených nákladů znamenalo, že policisté mohou najet o 27 milionů kilometrů méně – to znamená odstavení 1400 vozidel a přibližně nepřítomnost každé páté hlídky v terénu. Tím by pochopitelně došlo k omezení nejen represivní, ale především i preventivní funkce policie. Pokud by měla policie pro příští rok operovat alespoň se stejným rozpočtem, jako v letošním roce, musela by nutně propouštět. Současný reálný stav počtu příslušníků policie je přibližně 40 300 a blíží se tak naplnění plánovaného počtu 40 000 míst. Další pokles počtu policistů o 5000, který by si takto dramatické snížení rozpočtu vyžádalo, by znamenalo nejen velmi silný dopad na každodenní činnost, ale i další nové náklady na výsluhy a odchodné.

U hasičského záchranného sboru je situace bohužel obdobná. Ze slov generála M. Štěpána vyplynulo, že rozpočet pro rok 2001 byl v nominálních číslech přibližně stejný, jak pro letošní rok. Jestliže ale souhrn inflace za těchto deset let činil 30%, kupní síla hasičského záchranného sboru je letos na úrovni 70% oproti roku 2001. Rovněž hasiči tak budou mít do budoucna vážné problémy s ochranou obyvatelstva.

Pokud Nečasova vláda přistoupí na takovouto podobu rozpočtů, bude to nejnezodpovědnější rozhodnutí v novodobé historii našich bezpečnostních sborů. Už jen probíhající hospodářská krize zapříčinila, že v současné době zaznamenáváme nárůst kriminality, a to nejen v oblasti majetkové, ale už i v oblasti násilné kriminality. Další oslabení bezpečnostních složek logicky povede k nárůstu kriminality. Pokud by došlo ke zlomu, který může mít velmi radikální rysy, bude se už jen velmi těžko a nákladně odstraňovat. Apeluji na vládu, aby rozpočet pro příští rok sestavovala s rozmyslem, jde totiž o bezpečnost nás všech.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama