ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2010 16:26:53

Trváme na zachování omezení přístupu anonymních společno stí k veřejným zakázkám

Trváme na zachování omezení přístupu anonymních společno stí k veřejným zakázkám

Sociální demokracie včera odmítla podpořit ve zrychleném čtení návrh poslankyň Věcí veřejných na změnu zákona o zadávání veřejných zakázek.

Tato novela měla vést ke zrušení jednoho z klíčových ustanovení již platného zákona. Ten pro společnosti, které se uchází o veřejné zakázky, vyžaduje odhalení skutečných vlastnických vztahů společnosti. 

ČSSD je ochotna podpořit změnu zákona, nikoli však vypuštění protikorupčních opatření bez náhrady. Paradoxem je fakt, že protikorupční opatření prosazené na konci minulého volebního období mají být vypuštěny na návrh poslankyň strany Věci veřejné. Právě tato strana ale před volbami tvrdila, že zná ten správný recept na řešení korupce a klientelismu, stranické webové stránky dokonce doposud obsahují závazek, který paradoxně poslankyně strany chtěly nyní ze zákona vypustit.

Strany vládní koalice jistě disponují stovkami kvalifikovaných vládních úředníků a odborníků, kteří měli dostatek času připravit kvalitní návrh novely, jenž by odstranil pochybnosti a výkladové problémy platného znění při zachování cíle – požadavků na maximální transparentnost vlastnictví společností, získávajících zakázky z veřejných prostředků. 

ČSSD podpořila zkrácení lhůty pro projednání zákona na 30 dnů, aby bylo možné na půdě výboru PS nalézt alternativní znění, které nebude znamenat absolutní ústup od požadavků na transparentnost. Zároveň bude sociální demokracie nadále prosazovat úplný zákaz akciových společností s anonymními akciemi na majitele v českém právním řádu.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama