ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2011 14:52:18

Vláda rozpočtové odpovědnosti zřizuje stotisícové posty na Johnově úřadě

Vláda rozpočtové odpovědnosti zřizuje stotisícové posty na Johnově úřadě

Vítám, že vláda bude koordinovat boj s korupcí prostřednictvím Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí.

Na druhou stranu jsem však přesvědčen, že není důvod, aby tuto pozici zastával velmi dobře placený místopředseda vlády - Radek John.
 
Udivilo mne, že z rozpočtu tohoto Johnova úřadu bude na platy a osobní výdaje třinácti zaměstnanců vyčleněno asi 20 milionů korun. To pak znamená, že na jednoho takového zaměstnance, zřejmě včetně Radka Johna, bude měsíčně vyčleněno asi 128 tisíc korun měsíčně. Jistě bude zajímavé sledovat, až nám Radek John představí své spolupracovníky a jejich erudici. Pokud vláda zřizuje nová místa se stotisícovými platy, zásadně popírá jeden ze svých přídomků, tedy rozpočtovou odpovědnost. A například ministr spravedlnosti Pospíšil v minulých týdnech v České televizi přiznal, že náklady na provoz Johnova úřadu budou ušetřeny i díky tomu, že z resortu vnitra budou propuštěni další řadoví zaměstnanci.
 
Vláda bohužel nepříliš logicky postupuje i v případě hledání kompetencí tohoto koordinátora. Kroky jejích představitelů, kteří nejprve hledají náplň práce, přičemž neznají kompetence, připomínají trafikáře, který zřizuje trafiku, aniž ví, co v ní bude prodávat. Zdá se rovněž, že někteří lidé ve vládě správně nepochopili smysl koordinátora, který má věci usměrňovat, nikoli někoho řídit. Natož pak, aby řídil ministra vnitra nebo státní zástupce. To by odporovalo nejen zákonu, ale také snahám o posílení nezávislosti těchto institucí.
 
Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama