ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2011 13:51:20

Za nedovolené sledování by měly padat tvrdší tresty

Za nedovolené sledování by měly padat tvrdší tresty

ČSSD představila v souvislosti s kauzou sledování politiků novelu trestního zákona.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Na základě našeho slibu, který jsme dali veřejnosti v souvislosti se sledováním politiků na Praze 11 – tzv. kauzou ABL, jsem dnes představil novelu trestního zákona z dílny ČSSD. Ta se konkrétné týká trestného činu nedovoleného sledování. Je politováníhodné, že ani přes všechny kritické výroky k této kauze ze strany koaličních představitelů doposud z vlády nepřišla žádná adekvátní reakce ve formě změny legislativy.

Naše novela trestního zákona obsahuje vložení paragrafu č. 180 a), který nese název „nedovolené sledování“. Ten by měl postihnout situace, kdy někdo neoprávněně a v rozporu s veřejným zájmem získává poznatky o jiných osobách nebo jejich majetku, a to za využití elektronického nebo jiného technického zařízení sloužícího k pořizování audiovizuálního či zvukového záznamu. V takových případech by bylo nově možné uložit trest ve výši až jednoho roku odnětí svobody, popřípadě uložit zákaz činnosti.

Tvrději posuzované by pak byly ty případy, kdy by takto postupoval člen organizované skupiny, nebo by takto bylo postupováno vůči osobě mladší 18-ti let, popřípadě proti svědkovi, znalci nebo tlumočníkovi v souvislosti s výkonem jejich povinností.

O konečné podobě této změny jsme připraveni jednat s experty, a to i na půdě Ústavně-právního výboru PS PČR. Na základě těchto diskusí jistě může dojít i drobným změnám, nicméně jsme přesvědčeni, že tato právní úprava je nutná a budeme se ji snažit prosadit do českého právního řádu.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama