ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2011 17:33:11

Zrušení akcií na doručitele - snad VV nechystají další názorový veletoč

Zrušení akcií na doručitele - snad VV nechystají další názorový veletoč

Vítáme snahu Věcí veřejných zrušit anonymní akcie na majitele. Tento krok hodlá ČSSD rozhodně podpořit.

Velmi oceňuji snahu strany Věci veřejné a především pak jejího hlavního "bojovníka" pro boj s korupcí Radka Johna o zrušení listinných akcií na majitele. Považuji to za signál, kterým chtějí členové protikorupční vlády dát veřejnosti najevo, že litují svého rozhodnutí z 11. srpna minulého roku, kdy vládní strany vyslovily v naprostém rozporu s vlastními předvolebními sliby nesouhlas s návrhem sociálnědemokratických poslanců právě na zrušení listinných akcií na majitele.

Pevně věřím, že Věci veřejné nechystají další názorový veletoč a budou na tomto návrhu nadále trvat. Předně, pokud by listinné akcie na majitele zrušeny nebyly, pozbyla by smyslu i existence Nečasova kabinetu. ČSSD bude tento krok podporovat jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu, a vyzýváme vládu k urychlenému schválení tohoto návrhu.

Když jsme ihned po květnových volbách 2010 předkládali návrh zákona na zrušení anonymních akcií, slýchali jsme často opakované argumenty, které se nyní ukazují jako liché. Dnes už je snad i koaličním politikům zřejmé, že představa, že by postačila pouhá změna zákona o zadávání veřejných zakázek a zavedení podmínky průhledného vlastnictví uchazeče o veřejnou zakázku, nic neřeší. Nebylo by totiž vyloučeno, že by vítěz zakázky s průhledným vlastnictvím vyváděl prostředky (například formou subdodávek) do společnosti neprůhledné.

Jsem přesvědčen, že po dnešním výstupu strany Věci veřejné ke zrušení anonymních akcií nakonec dojde. Už proto, že tato strana si nemůže dovolit další opakované porušení předvolebního programu, kde se mimo jiné psalo: "Prosazujeme zákaz zadávání veřejných zakázek firmám s neznámou vlastnickou strukturou a zrušení akcie na doručitele."

Stejně tak by měla dodržet svůj veřejný slib stvrzený podpisem svého zástupce na jednání Platformy pro transparentní veřejné zakázky iniciované Americkou obchodní komorou v ČR dodržet strana TOP 09. Ta v této souvislosti přijala závěr: "Zrušení formy listinných akcií na majitele obecně je předmětem samostatně iniciované a v legislativním procesu projednávané změny právní úpravy. Tato změna je podporována, avšak sama o sobě nemusí být dostatečným řešením problému nejasné vlastnické struktury dodavatelů při veřejných zakázkách."

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama