JUDr. Marie Nedvědová

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2010 20:26:00

Opožděné hrdinství ministra Pospíšila

Opožděné hrdinství ministra Pospíšila

To, že Renata Vesecká fakticky stříhá metr, ví asi každý. Stát se to mělo ale už dávno.

Renata Vesecká měla být ovdolána už před dlouhou dobou, aby nepůsobila jako odstrašující příklad toho, co vše je možné v zájmu zachování vlády.  

To, že nejvyšší státní zástupkyně už fakticky stříhá metr, a že její odvolání je jen otázkou času, ví každý. Nehledě na to, že měla být odvolána již před dlouhou dobou, aby nepůsobila jako odstrašující příklad toho, co vše je možné v zájmu zachování vlády.

Zejména však jejího tehdejšího místopředsedy, který byl příkladem nejen v šetření (svého) majetku, ale bohužel i chování v politice jako takové. Termín »justiční mafie« je prostě především se jménem Renaty Vesecké nerozlučně spjat. Není proto divu, že staronový ministr Jiří Pospíšil o tomto kroku jako o zcela nevyhnutelném po svém jmenování hovoří jako o jednom z prvních, který chce učinit. Jako právník však velmi dobře ví, že nejvyššího státního zástupce jmenuje a také odvolává podle platného zákona o státním zastupitelství vláda jako kolektivní orgán, a to na návrh ministra spravedlnosti. Jeho předchůdkyně tak neučinila.

Ostatně kdo sledoval předání ministerské funkce, dobře ví, že vztahy Jiřího Pospíšila s ní, přes členství v jedné straně, nejsou nejlepší, naopak o ní normálně řečeno neřekl slušného slova a na ministerstvu hned po jeho nástupu nastalo přímo zemětřesení - skutečné důvody se asi jen tak nedozvíme, i když některé problémy byly známy už dříve, zejména v souvislosti s určitými výběrovými řízeními. Ovšem pan ministr dobře ví, že tak měl učinit již za svého předchozího působení ve funkci ministra spravedlnosti. Sám k tomu v jednom rozhovoru řekl: »S odstupem doby to hodnotím jako jakousi chybu, že jsem to neučinil. Mohu samozřejmě konstatovat, že měla podporu tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, ale to mě jako ministra nijak nezbavuje možnosti návrh podat a třeba podat demisi a odejít«.

Uvádí přitom dále, že dnes by možná postupoval jinak, ale to hodnotí s odstupem doby, kdy rok nebyl na ministerstvu spravedlnosti a o té věci údajně přemýšlel. Prakticky tedy sám přiznává, že tak učinit měl a důvody k tomuto kroku dány byly již v tehdejší době, což z něj nedělá zrovna důvěryhodnou osobu na svém místě. Naopak v současné době tento krok vyvolává otázku, zda a případně jak upravit další fungování nejvyššího státního zástupce, aby nebyl jen pouhou prodlouženou rukou vlády a měl nejen odvahu, ale i možnost se případně i vládě postavit, pokud jde o případy typu »Čunek«. Zcela namístě by bylo konkrétně stanovit, že není po dobu své funkce odvolatelný, anebo je možno ho odvolat jen ze zákonem stanovených důvodů, a to nikoliv vládou, ale Poslaneckou sněmovnou jako orgánem moci zákonodárné, přičemž k odvolání by bylo nutno kvalifikované většiny všech poslanců.

Nelze přitom nevidět, že státní zastupitelství je podle Ústavy ČR součástí moci výkonné a jako takové jí v plném rozsahu podléhá. Ministerstvo spravedlnosti jmenuje a odvolává jednotlivé funkcionáře, řídí státní zastupitelství po stránce státní správy a také především po stránce hospodářské. Pokud koaliční smlouva tří pravicových stran hovoří obecně o jakémsi posílení nezávislosti státního zastupitelství, jsou a budou to i nadále planá slova, jestliže vláda bude mít takovéto přímé i nepřímé páky k ovlivnění činnosti státního zastupitelství. A především tady, nikoliv v evidentně opožděném a nic neřešícím odvolání Renaty Vesecké z funkce, by se měl pan ministr opravdu projevit jako hrdina a člověk na svém místě.

Marie Nedvědová, poslankyně PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama