JUDr. Marie Nedvědová

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2011 11:15:15

Rozhodně popírám, že…

Rozhodně popírám, že…

Vyjádření poslankyně Parlamentu ČR Marie Nedvědové k řešení korupce.

Právě těmito slovy až příliš často v poslední době někteří politici začínají svá vyjádření a projevy – tu ohledně podezření z korupce, jinde ze zvýhodňování dalších osob či společností nebo nějakého předražování dodávek, prací apod. Naši vládní představitelé s nevinným výrazem prohlašují: „Já nic, já muzikant, o ničem nevím, za nic nemůžu.“ Až by se chtělo říci již klasický dodatek - „ani Babičku jsem nečet“.

Milióny a miliardy lítají vzduchem, čísla, která si většina z nás nedovede ani představit, natož aby je někdy viděla. Názorně se ukazuje, že je snazší nějakým způsobem zašantročit takové vysoké částky. Snáze se stíhají osoby, které odcizí či prošustrují malé částky, než ti, kteří se pohybují v řádech několikanásobně vyšších, přičemž jejich trestní a politická odpovědnost jakoby neexistovala. Vždyť kauzy Alexandra Vondry, Miroslava Kalouska a dalších, jak se zatím zdá, doslova vyšuměly, případ pana Drobila se prakticky otočil a zbyl v něm jeden človíček a tak dále. Stačilo by procházet jen nadpisy článků novin z posledních let - to je počtení… Ale kolik z toho bylo dotaženo do konce? Snad raději nemluvit. Jako by se nám snažili koaliční politici sdělit, že politika je špinavá práce, ale někdo ji přece dělat musí.

I vůči těmto našim „obětavcům“ směřuje návrh novely trestního zákona, který jsme jako skupina komunistických poslanců podali již před několika měsíci a který je opakovaně jako horký brambor přesouván z jednoho jednání Poslanecké sněmovny na další. Jde o navrácení institutu účinné lítosti ve stanovených případech do trestního zákoníku, a to u jednání souvisejících s podplácením a různými korupčními aktivitami. Měl by za přísně stanovených podmínek zajistit beztrestnost osob, které úplatek přijaly či byly o něj požádány, pokud toto jednání bez zbytečného odkladu stanoveným způsobem oznámí policejním orgánům či státnímu zastupitelství.

Tento institut z nového trestního zákoníku jaksi „vypadl“. A to s odůvodněním, že údajně jsme za něj mezinárodními organizacemi kritizováni a že toto ustanovení prakticky nebylo údajně používáno. V tomto směru však žádná analýza provedena nebyla, ovšem to vládě nebránilo v tom, aby k uvedenému návrhu podala negativní stanovisko právě s odůvodněním, že náš návrh neprošel takovouto analýzou a s odkazem na jakési blíže nekonkretizované mezinárodní závazky.

Přitom v novém trestním zákoníku u trestných činů souvisejících s organizovaným zločinem výslovně ustanovení týkající se účinné lítosti je a vztahuje se na ně. V mezinárodních dokumentech, na které je vágně odkazováno, jsem žádné negativní stanovisko k účinné lítosti u korupčního jednání nenašla, ať jsem hledala, jak jsem mohla. Takže čekám, že ještě přijde výtka, že jde o nesystémové řešení, případně že je návrh netransparentní či něco podobného, aby výčet těch různých výtek byl úplný a návrh byl pokud možno znevážen a určen na odstřel.

Vím, že jde jen o jeden z mnoha způsobů boje proti korupci, ale ukažte mi, čeho současná vláda v tomto boji, který je údajně jednou z jejích priorit, ve skutečnosti dosáhla. Lze snad považovat za úspěch vytvoření jakési Generální inspekce, která fakticky má být odpovědná předsedovi vlády a na kterou ve skutečnosti nejsou vůbec peníze?

Přitom pro námi navrhované řešení se vyslovila již řada lidí, i někteří podnikatelé, a dokonce s touto myšlenkou zřejmě koketují Věci veřejné. Uvidíme však, jak Karolina Peake zachová, až dojde na lámání chleba.

Marie NEDVĚDOVÁ, poslankyně PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama