JUDr. Marie Nedvědová

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2010 16:22:01

Stát chce po svých zaměstnancích za méně peněz více muziky

Stát chce po svých zaměstnancích za méně peněz více muziky

Ministerstvo práce chystá snížení platů o pět až deset procent u více jak 400 tisíc osob.

Stanovisko Marie Nedvědové, poslankyně PČR, k navrhovanému snižování platů státních zaměstnanců.
Ministerstvo práce chystá v rámci údajných úspor nové platové tabulky pro státní zaměstnance, v jejichž důsledku může dojít ke snížení platů u více než 400 tisíc osob o pět až deset procent. Tyto tabulky mohou platit již v nejbližší době, neboť jejich zavedení je možné již nařízením vlády.

Při návrhu se vychází z předpokladu, že důsledky celosvětové ekonomické krize, které postihují a i do budoucna postihnou všechny oblasti společnosti, jsou výjimečnou a mimořádnou okolností, která odůvodňuje nutnost snížit platy všem zaměstnancům, jejichž platy jsou hrazeny ze státního rozpočtu.

Jak ale poukazují odbory, s jejichž stanoviskem souhlasím, jde vlastně o to, že na jedné straně stát požaduje od státních zaměstnanců zvýšené nasazení, a to za současného snížení mezd – tedy za méně peněz více muziky. Odkaz na soukromé firmy není v tomto směru na místě, protože státní zaměstnanci nemohou ovlivnit hospodaření státu a jeho úspěšnost. Přitom snahy o snížení platů zde byly již v minulosti – připomeňme různé balíčky opatření atd.

Návrhy na změnu tarifů, s nimiž je snížení mezd spojováno, mají údajně zajistit, aby bylo možné schopnějším přilepšit na nenárokových složkách platu. Domnívám se však, že o tom lze s úspěchem pochybovat, pokud to nechci označit přímo za lež. Za prvé - cílem celé řady kroků vlády jsou evidentně úspory za každou cenu. Zkrátí-li se celkový rozpočet na mzdy, z čeho se budou čerpat prostředky na přidávání schopným? Navíc, při dosavadních zkušenostech s personální politikou nové vlády lze rovněž pochybovat, že by se zvýšené odměny dostaly skutečně těm nejschopnějším a nejpracovitějším. Nevidíme zde žádné záruky spravedlivého oceňování práce. Kdo a na základě jakých kritérií bude pracovitost státních zaměstnanců posuzovat? Nebo budou moci přidat vedoucí pracovníci svým „oblíbencům“, případně motivovat zaměstnance k donášení, rozvracení kolektivu a podobně? Zmíněný návrh totiž vytváří podmínky vhodné právě pro takový způsob jednání.

Marie Nedvědová, poslankyne PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama