ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2015 15:06:17

Výrobci mléčných produktů diskutovali s hejtmanem

Výrobci mléčných produktů diskutovali s hejtmanem

​Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel pozval zpracovatele mléka a výrobce mléčných výrobků z regionu ke společnému jednání. Jeho cílem bylo seznámit se s aktuální situací v tomto odvětví a zjistit, s jakými problémy se podnikatelé potýkají.

Jedním z nejvýznamnějších producentů mléčných výrobků nejvyšší kvality je společnost Hollandia Karlovy Vary sídlící v Krásném Údolí. Mléko pro výrobu jogurtů a dalších produktů jí dodává nedaleká farma v Otročíně. „Nejen my, ale právě i otročínská farma má problém s nedostatkem pracovních sil, navíc u nás pracují lidé, za něž řešíme odvody plateb na exekuce. Absolventi zemědělských škol nejsou v praxi příliš použitelní, potýkáme se s velkou migrací lidí,“ popsal ředitel firmy Michal Škoda. Ten také navrhl, zda by bylo možné ve spolupráci s Karlovarským krajem získat do regionu například rodiny z Ukrajiny a volyňské Čechy, když místní lidé nemají o práci v odvětví zájem. Hejtman Martin Havel jej informoval, že v nedávné době jednal s velvyslancem Ukrajiny v ČR. „Pokud byste nabídli příslušný počet pracovních míst, mohu během našeho následného jednání na jaře 2016 s ukrajinskou stranou toto téma projednat. Museli bychom samozřejmě postupovat po dohodě s ministerstvem vnitra, záleželo by mimo jiné na tom, zda by se podařilo těmto lidem získat pracovní povolení,“ dodal hejtman.

Na neochotu hotelů a obchodů nabízet regionální produkty upozornil Vladimír Matějů ze Statku Bor ZEOS: „Zkoušeli jsme oslovit hotely a nabídnout naše produkty, maso, pivo z regionálních pivovarů. Mám ale pocit že jim nejde příliš o to, aby u nich lidé dostali kvalitní jídlo z místních surovin.“ Také v Boru se nedaří získat absolventy středních odborných škol, kteří by chtěli pracovat v zemědělství a měli potřebné pracovní dovednosti. „Jednal jsem například s vedením Středního odborného učiliště Toužim a měl jsem zájem o opraváře zemědělských strojů. Obor ale nebyl otevřen z důvodu malého zájmu žáků,“ doplnil. Negativní zkušenost s budoucími absolventy střední zemědělské školy má i majitelka Ekofarmy Žalmanov Alena Králová Hejtman přislíbil, že bude jednat s řediteli škol, ale znovu i s firmami o tom, jak by bylo možné více zapojit žáky do praxe, aby je po ukončení školy nemuseli zaměstnavatelé učit mnohdy základní pracovní postupy. „Kraj podporuje žáky vybraných oborů stipendii, ale mladé musíme přitáhnout k řemeslu i tím, že budou mít vizi dobrého pracovního uplatnění v konkrétní firmě, která si žáka vytipuje a bude s ním spolupracovat ještě před vyučením,“ řekl hejtman.

Majitelka BioFarmy Belina v Nežichově Kamila Prchalová diskutovala s hejtmanem o nutnosti zlepšit komunikaci společnosti Karlovarské minerální vody se zástupci obcí, vlastníky pozemků nebo s regionálními zemědělci. Hejtman ji ujistil, že i kraj jedná se společností o větším podílu na podpoře sportu, kultury a dalších oblastí života regionu. O intenzivnější propagaci krás Krušných hor požádal hejtmana majitel Horského statku Abertamy Petr Zacharda. Hejtman jej informoval o vznikající krajské destinační agentuře, která by se propagací nejen Krušnohoří měla zabývat. Přislíbil také, že zmapuje možnosti propojení velkých sportovních akcí v kraji s nabídkou regionálních potravin.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama