JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2021 11:33:00

Polské dálnice mohou končit v polích

Polské dálnice mohou končit v polích

Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým jednali se zástupci Generálního ředitelství silnic a dálnic v polské Vratislavi.

 Hlavním tématem byl plán výstavby dálniční sítě v pohraničí České republiky a Polska, a to především námět na vybudování silnice S8 z Kladska směrem na hraniční přechod Boboszow.

„Požádali jsme kolegy z Dolnoslezského vojvodství o jednání s Generálním ředitelstvím silnic a dálnic, abychom získali detailní informace o přípravě stavby dálnic v pohraniční oblasti. Na polské straně probíhá velmi významná stavební činnost v oblasti silniční infrastruktury. Jednou z plánovaných rychlostních silnic je silnice S8, která by měla vést z Vratislavi směrem do Kladska, což je 80 kilometrů dlouhý úsek, u kterého nyní polská strana řeší potřebná povolení a v roce 2022 nebo 2023 by mohl být vybrán projektant stavby a samotná stavba by mohla být dokončena do roku 2027 či 2028,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Pokračování S8 do Boboszowa je zatím jen návrhem

Hejtman se na setkání zajímal především o napojení dálnice směrem na hranice Pardubického kraje. „V rámci navrhovaného polského programu na budování silnic do roku 2030 je jedním z připravovaných projektů vybudování silnice S8 z Kladska na hraniční přechod Boboszow v délce 45 kilometrů. Jedná se o prvotní návrh, který musí být nejprve schválen a financování potvrzeno na polské straně. Tuto informaci jsme se dozvěděli z médií, a proto je pro nás důležité znát reálné plány a termíny, abychom mohli jednat s ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic, protože je nepřijatelné, aby polská strana budovala rychlostní silnici a na české straně se nic nedělo, protože by to pro celý region Králicka byl velký problém,“ uvedl hejtman s tím, že dalším prioritním projektem, je přebudování a zkapacitnění silnice z Kladska směrem na Kudowu Zdroj.

Polská dálnice bude na hranicích zřejmě dříve naše D11

Ředitelka Generálního ředitelství silnic a dálnic Lidia Markowska seznámila zástupce kraje s mezinárodním projektem propojení Švédska a Řecka na silnici E65. Na území Polska se jedná o 508 kilometrů dlouhý úsek, z čehož 135 kilometrů prochází územím Dolnoslezského vojvodství. „V tuto chvíli je připravován 32 kilometrů dlouhý úsek směrem na hraniční přechod Lubawka. Součástí je 2 300 metrů dlouhý tunel, který je v tuto chvíli nejdelším tunelem budovaným v Polsku. Celá stavba je technicky velmi náročná, ale měla by být dokončena v roce 2023. Problémem je však podle polské strany rychlost výstavby dálnice D11, a tak by se mohlo podle paní ředitelky stát, že polská dálnice bude končit v poli,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama