JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2017 17:15:00

Už naši dědečkové věděli, že na sebe mohou brát jen to, co jsou schopni splnit

Už naši dědečkové věděli, že na sebe mohou brát jen to, co jsou schopni splnit

Projev na 59. schůzi PS PČR dne 14. 7. 2017 ke třetímu čtení návrhu poslanců Zdeňka Ondráčka, Hany Aulické-Jírovcové, Markéty Wernerové, Kristýny Zelienkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti

Děkuji. Já chci poděkovat kolegovi Opálkovi, že svým - a on ví, že já mám rád barvu jeho hlasu a že si ji chci užít, protože tím, že už nekandiduje, - že upozornil na to, že v té finanční gramotnosti není zdaleka všechno. Přece naše praprababičky a prapradědečkové možná neuměli číst, asi uměli nějaké počty, ale věděli, že na sebe mohou brát pouze ty povinnosti, které jsou schopni a ochotni splnit. Tam to přece je, protože ta otázka je nadmíru etická a právní, a je to pouze o tom, že dnešní společnost si začíná zvykat, že všichni mají na všechno nějaká práva a jaksi nám z toho vyprchávají slova jako je povinnost, odpovědnost apod. A o tom to přece je! Já bych naopak řekl, že třeba 90. léta, to náhlé otevření ekonomiky, ukázalo naopak, že u nás byla někdy až přegramotnělost, kolik lidí si dokázalo vyčíst z různých zákonů a možností různá jednání, aby se dostali tu k majetku, tu k jiným výhodám. Takže opravdu to nebude ve finanční gramotnosti. To je jenom taková pěkná výmluva, ale zkrátka a dobře nějak ty poslední generace včetně mé, to není, jako že bych si stěžoval na nějaké mladší apod., nějak si zvykly mít více práv a nějak ty povinnosti a odpovědnost nám mizí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama